Dit zijn de vier factoren die een relatie kunnen eindigen

Hoewel de oorzaak van elke relatiebreuk complex is en verband houdt met een groot aantal bredere factoren, hebben psychologen een aantal gedragingen kunnen opsporen die een nauw verband lijken te hebben met de scheiding van een stel. Psycholoog Dr John Gottman noemt deze factoren de "Vier Ruiters van de Apocalyps."

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een van de belangrijkste deskundigen op dit gebied is dr. John Gottman, emeritus hoogleraar psychologie aan de universiteit van Washington. Gottman focust al tientallen jaren zijn onderzoek op het voorspellen van echtscheidingen.

In zijn boek What Predicts Divorce? schetste hij vier van de meest problematische communicatiegedragingen die kunnen voorspellen of getrouwde stellen uit elkaar zullen gaan:

- Minachting: Het niet serieus nemen van de zorgen van de partner, vaak uitgedrukt in gebaren als schelden, sarcasme, vijandige humor, oogrollen, belachelijk maken, enz.

- Kritiek: aanhoudende aanvallen op het karakter, de overtuigingen, de persoonlijkheid, het uiterlijk of de handelingen van de partner.

- Defensiviteit: Ontkennen van verantwoordelijkheid wanneer men met kritiek of advies wordt benaderd.

- Terugtrekken uit de communicatie: Zich afzijdig houden van communicatie door te negeren of zich druk te maken.

90% nauwkeurigheid

Gottman noemt deze factoren de "Vier Ruiters van de Apocalyps."

Op basis van zeven studies waarbij honderden koppels betrokken waren, beweert Gottman dat het mogelijk is met meer dan 90% nauwkeurigheid te voorspellen welke koppels zullen scheiden en welke bij elkaar zullen blijven. Naast persoonlijkheidstypes spelen deze vier factoren een grote rol in het succes van huwelijken, stelt hij.

Minachting

"Stellen die de Vier Ruiters hadden scheidden gemiddeld 5,6 jaar na het huwelijk, terwijl emotioneel ontkoppelde stellen gemiddeld 16,2 jaar na het huwelijk scheidden," legt Gottman's website uit.

Volgens zijn onderzoek is minachting de meest cruciale factor, omdat dit de sterkste voorspeller is voor een huwelijk dat eindigt met een scheiding. Gelukkig heeft hij enkele mogelijke tegengiffen geïdentificeerd.

Jij-uitspraken

Op korte termijn kan minachting worden verminderd door mensen hun eigen gevoelens en behoeften over een bepaalde kwestie te laten beschrijven. Mensen moeten proberen het gebruik van "jij"-uitspraken, waardoor partners zich beschuldigd of aangevallen kunnen voelen, te vermijden.

Op langere termijn is het belangrijk een cultuur van genegenheid en bewondering voor elkaar te ontwikkelen.

Culturele factoren

Het is echter goed te beseffen dat echtscheiding niet alleen wordt voorspeld door psychologie, maar ook door een reeks culturele, economische en wettelijke factoren. Sinds de 19e eeuw heeft het scheidingspercentage in de VS een aantal pieken en dalen gekend die nauw verband hielden met bredere maatschappelijke trends. De meest dramatische verandering in het echtscheidingspercentage vond plaats in de jaren 1970, toen het in veel staten gemakkelijker werd om wettelijk te scheiden.