Opgelet: doe deze 5 dingen nooit na de seks

Je hebt net de liefde bedreven met je partner en voelt je helemaal voldaan en ontspannen. Maar ook wat je na de seks doet is belangrijk – en vooral wat je niét doet. Lees hier de vijf grootste no-go’s!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

1. Een plasbeurt overslaan

Het lijkt wel een ongeschreven regel voor vrouwen: na de seks ga je best plassen. Het laatste wat je wil voelen na een vrijpartij is de brandende pijn van een blaasontsteking, toch? Die vervelende infectie kan ontstaan doordat er tijdens de seks verschillende bacteriën in je urineweg terechtkomen. Het is belangrijk dat je ze ‘eruit plast’, zodat ze niet verder naar je blaas kunnen en daar vervolgens een ontsteking veroorzaken. No worries, je mag gerust nog een klein uurtje knuffelen met je partner in bed.

2. Een warm bad nemen

Het is verleidelijk om na een momentje vol passie en lust even te weken in een warm bad of onder de stralen van een hete douche. Experts waarschuwen nochtans dat dit schadelijk kan zijn voor de intieme delen van het lichaam. Als je direct na de seks een warm bad neemt, zou je namelijk als het ware ‘baden’ in bacteriën. Ook de hitte en vochtigheid van een douche kunnen de groei van bacteriën stimuleren. Dat kan leiden tot vervelende infecties zoals een schimmelinfectie of een urineweginfectie. Geef je lichaam dus eerst even de kans om zichzelf te reinigen.

3. Slapen in strakke kleding

Na een wilde nacht klinkt het fijn om te gaan slapen in de zachte omhelzing van lingerie of strakke kleding. Toch kan het dragen van deze kledingstukken na het vrijen schadelijk zijn voor je intieme delen. Ze belemmeren namelijk de luchtstroom waardoor bacteriën en schimmels meer kans krijgen om zich te verspreiden. Kies daarom liever voor comfortabele, ademende kleding zodat je voldoende lucht krijgt daar beneden.

4. Je geslachtsdeel wassen met zeep

Na de seks is het beter om je genitale delen niet te wassen en al helemaal niet met zeep. Weersta de drang om alles even grondig schoon te maken. Het doet meer kwaad dan goed. Hierdoor verstoor je de natuurlijke balans van bacteriën in je lichaam. Dat kan zorgen voor infecties en irritaties, die op hun beurt weer leiden tot jeuk, roodheid en pijn. Je geslachtsdeel heeft een prachtig zelfreinigend vermogen, dus je kan gewoon je lichaam zijn werk laten doen.

5. Er té snel opnieuw invliegen

Soms heb je vast zin om na de seks direct opnieuw te beginnen, maar het is beter om even te wachten. Door er te snel weer in te vliegen, kan de gevoelige huid van je geslachtsdeel geïrriteerd raken. Te veel schuring kan leiden tot pijnlijke schaafwondjes. Ook je partner kan hierdoor pijn of ongemak ervaren. Doe je het toch: vergeet dan zeker geen glijmiddel.