Acht personen opgepakt die aanslag wilden plegen in België

In twee afzonderlijke terrorismeonderzoeken van het federaal parket zijn maandagavond in totaal acht personen opgepakt. Vijf van hen zouden plannen gesmeed hebben om een terreuraanslag te plegen in België. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

door
Redactie Online / Belga
Leestijd 2 min.

In een onderzoek van een Antwerpse onderzoeksrechter voerde de federale gerechtelijke politie van Antwerpen maandagavond vijf huiszoekingen uit in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen, zo meldt het federaal parket. Over de resultaten van deze huiszoekingen wordt niet gecommuniceerd, maar volgens het federaal parket werden wel vijf personen van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor.

«De onderzoeksrechter zal later beslissen of ze bij hem worden voorgeleid en of hij eventueel een aanhoudingsbevel zal afleveren», luidt het. «Minstens twee van de betrokkenen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben genomen om een terroristische aanslag te plegen in België. Het doelwit van de aanslag was nog niet bepaald».

Link met ander dossier

In een ander dossier van het federaal parket heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel, op vraag van een onderzoeksrechter van Brussel, dan weer drie huiszoekingen uitgevoerd te Zaventem, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek, aldus nog het federaal parket.

«In dit dossier werden drie personen van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor. Ook hier zal de onderzoeksrechter later beslissen of ze bij haar worden voorgeleid en of ze een aanhoudingsbevel zal afleveren. Ook deze personen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een terroristische aanslag te willen plegen in België».

Volgens het parket zijn er linken tussen beide dossiers maar zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen in hoeverre beide groepen met mekaar verweven waren.