«Burn-out prof» Elke Van Hoof (VUB) aangeklaagd voor toxisch leiderschap

De Vrije Universiteit Brussel voert een intern onderzoek naar de burn-out expert Elke Van Hoof. Het volledige team van de professor psychologie is opgestapt en heeft een klacht ingediend wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt Het Nieuwsblad.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Elke Van Hoof staat bekend vanwege haar expertise in burn-out. Tijdens de coronapandemie werd ze vaak opgevoerd in debatten om over veerkracht en mentaal welzijn te praten. Ook schreef ze boeken over burn-out en runt ze een consultancybureau ‘Oh My People’ voor werknemers met stressklachten. Het is dan ook opmerkelijk dat net zij nu onder vuur komt te liggen voor toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag.

Voltallig team stapt op

Volgens het Nieuwsblad zouden zeven medewerkers, voornamelijk doctoraatsstudenten, aan de VUB eind 2021 vertrokken zijn vanwege het grensoverschrijdend gedrag. Daarna dienden ze ook een klacht in tegen Elke Van Hoof. Haar toxische leiderschap en de extreme werklast leidde tot ziekteverzuim bij de medewerkers. Bovendien zou Van Hoof telkens met het resultaat van hun werk gaan lopen. Ze plaatsen bovendien vraagtekens bij de financiering van haar onderzoeken en haar onderzoeksmethodes.

Klacht kreeg geen gevolg

Sinds alle medewerkers één voor één vertrokken, ligt het dossier bij het rectoraat aan de VUB. Eerst nog bij de recent overleden Caroline Pauwels, daarna bij Jan Danckaert. In september 2022 volgde een officiële klacht, maar daar kwam nog geen gevolg aan.

De VUB-woordvoerder Nathalie Vlaemynck meldt aan de krant dat een interne procedure opgestart is en dat Van Hoof uitgenodigd werd voor een gesprek. «Tot op heden heeft dit nog niet kunnen plaatsvinden», klinkt het.

VUB wil verder niet reageren. Ook Van Hoof gaat niet in op vragen van de pers. Op dit moment is ze nog docent en blijft ze haar onderzoek publiceren in de hoedanigheid van professor aan de VUB.