Colruyt schrapt tot 192 banen bij Dreamland en Dreambaby, alle Dreamland-winkels blijven vandaag gesloten

Colruyt voert bij speelgoedwinkelketen Dreamland en babyspullenketen Dreambaby een herstructurering door. Daarbij wil de retailgroep zes winkels sluiten en tot 192 jobs schrappen. Daarnaast verkoopt Colruyt een meerderheid van Dreamland aan speelgoedwinkelketen ToyChamp. De 48 winkels van Colruyt-dochter Dreamland blijven woensdag de hele dag dicht.

door
Belga
Leestijd 3 min.

Dreamland en Dreambaby worstelen met stijgende concurrentie en het toenemende onlinekoopgedrag van consumenten. Die wegen op de verkoop en de winstgevendheid, benadrukt Colruyt. Omdat de ketens hun doelstellingen niet haalden, zette de retailer begin dit jaar al de directeur van zijn non-fooddivisie aan de deur.

«De voorbije maanden werden corrigerende acties ondernomen opdat Dreamland en Dreambaby binnen een redelijke termijn op een duurzame wijze zouden kunnen bijdragen aan de langetermijnstrategie én aan de geconsolideerde resultaten», zegt Colruyt. «De gewenste resultaten en het verwachte perspectief bleven echter uit.»

Daarom grijpt Colruyt nu in met een herstructurering. De groep wil tot 192 van de zowat 1.100 jobs (800 bij Dreamland en 300 bij Dreambaby) schrappen, waarvan de meeste bij Dreamland. Eén van 48 winkels van Dreamland - in Hasselt - en vijf van de 32 vestigingen van Dreambaby - in Drogenbos, Beveren, Hoei, Tienen en Vilvoorde - zouden sluiten.

Dreamland-winkels gesloten

Na de aankondiging tijdens een bijzondere ondernemingsraad woensdagochtend, zijn de winkels van Dreamland en Dreambaby voorlopig gesloten terwijl er personeelsvergaderingen plaatsvinden. Die van Dreamland zullen alvast de hele dag dicht blijven «zodat we onze medewerkers alvast de nodige eerste ondersteuning kunnen bieden», laat de keten weten in een e-mail aan klanten. De herstructurering heeft het personeel verrast. «We hadden niet verwacht dat de impact zo groot zou zijn», zegt Karen Van de Voorde van de socialistische vakbond BBTK. «De mensen zijn enorm aangedaan.»

Of er de komende dagen acties zullen volgen van het personeel is voorlopig nog onduidelijk, maar valt volgens Van de Voorde «niet uit te sluiten». Het eerste overleg in het kader van de wet-Renault, die te volgen procedure bij een collectief ontslag vastlegt, staat volgens BBTK volgende week woensdag gepland.

«We zijn ons volledig bewust van de menselijke en sociale gevolgen van deze intentie tot herstructurering, en we gaan er dan ook alles aan doen om constructief samen te werken met alle betrokken partijen en de medewerkers de nodige begeleiding te bieden», verzekert CEO Jef Colruyt intussen.

ToyChamp

Colruyt doet ook het grootste deel van Dreamland van de hand. Speelgoedwinkelketen ToyChamp neemt 75 procent van de aandelen over. Financiële details over de deal, die tegen eind dit jaar rond zou moeten zijn, geven de beide partijen niet vrij. Dreamland zal blijven bestaan «als merk en als juridische entiteit en werkgever», zegt Colruyt. Het huidige management blijft op post.

ToyChamp, met hoofdkwartier en distributiecentrum in Genk, heeft momenteel negen vestigingen in Vlaanderen - zeven in Limburg en twee in Antwerpen - en beschikt over 24 winkels over heel Nederland. Het bedrijf van oprichter en CEO Koen Nolmans telt in totaal 450 werknemers.

Aan De Tijd legt Nolmans de nadruk op het belang van de samenwerking met Colruyt. «Het is een teken van vertrouwen. Ik heb in de gesprekken met Colruyt aangegeven dat ik wou spreken met een toekomstige partner en niet met een partij die van haar winkels af wou.» ToyChamp neemt ook het vastgoed (Colruyt is eigenaar van 32 panden van Dreamland) niet over. «We huren al onze panden, omdat we nood hebben aan flexibiliteit.»

Ook Nolmans benadrukt dat Dreamland en ToyChamp twee aparte organisaties met eigen merknamen blijven. «We zullen gebruikmaken van synergie», zegt hij wel aan De Tijd. «Bijvoorbeeld qua aankoop en de manier waarop de winkels worden gerund.»