Dit jaar al ZO veel meer faillissementen, horecafederaties trekken aan alarmbel

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar hebben in België al 1.386 horecazaken de boeken moeten neerleggen. Het gaat om een stijging met twintig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022, zo bericht De Zondag. De horecafederaties trekken daarom aan de alarmbel en schuiven vier maatregelen naar voren ter ondersteuning van de sector.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Horeca Vlaanderen slaat hiervoor de handen in elkaar met Horeca Brussel, Horeca Wallonië en Comeos. De cijfers komen van dataspecialist Graydoncreditsafe. «Ze doen ons stil worden en bevestigen waar we eerder al voor waarschuwden. De horecasector staat daarmee bovenaan het lijstje met faillissementen, net na de bouw», zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. «Dit jaar gingen ook al 616 extra banen verloren. De situatie is echt alarmerend», klinkt het.

Samen met de andere federaties hoopt Horeca Vlaanderen gehoord te worden door de federale regering. «Volgens ons zijn er vier ’quick wins’ te realiseren», aldus De Caluwe. «Een eerste zaak is een gelijk speelveld voor alle horeca-activiteiten. De huidige regels met een drempel van 25.000 euro voor geconsumeerde voeding ter plaatse als voorwaarde om een geregistreerde kassa te hebben, laat ruimte voor oneerlijke concurrentie.»

Verlaagde btw

«Verder vragen we een verlaagd btw-tarief van 12% voor non-alcoholische dranken die ter plaatse geconsumeerd worden. Momenteel is dat nog altijd 21 procent terwijl maaltijden ter plaatse wel al onder het 12% btw-tarief vallen», zo zegt de CEO.

Daarnaast genieten horecazaken momenteel van een vermindering van de werkgeversbijdragen voor maximum vijf vaste voltijdse werknemers. Die korting bedraagt nu 500 euro per kwartaal. Men vraagt om deze bedragen de indexering van de sector te laten volgen met terugwerkende kracht.

Meer overuren

«Tot slot is er nog een kostenloze maatregel voor de overheid, namelijk een uitbreiding van het aantal bruto-netto overuren van 360 naar 450 voor vaste medewerkers die graag meer willen werken», zegt De Caluwe. «Zowel werknemers als werkgevers zijn hiervoor vragende partij», besluit hij.

Alles wat je echt wilt weten vind jeop Metrotime.be