Jonge werknemers hebben weinig vertrouwen in pensioensysteem

De jongste generatie werknemers heeft weinig vertrouwen in het pensioensysteem. Ze weten er ook te weinig over, want volgens een studie geven 18 tot 40-jarigen hun kennis over pensioenen een score van slechts 5,1 op 10. Assuralia en PensioPlus, de federaties van respectievelijk de verzekeraars en de pensioenfondsen, slaan daarom de handen in mekaar voor een campagne die «de weg naar informatie» wijst.

Foto Unsplash
door
Belga
Leestijd 1 min.

Werknemers tussen de 18 en 40 hebben noch kennis van, noch vertrouwen in het pensioensysteem, zo blijkt uit een studie die dateert van 2021 en werd afgenomen bij 1.800 respondenten. Vooral het aanvullend pensioen blijkt een blinde vlek. Zo zei een derde van de deelnemers dat ze niet kunnen inschatten hoeveel ze moeten bijsparen om na hun pensioen dezelfde levensstandaard te behouden.

Onverschilligheid

Informatie is nochtans vrij beschikbaar op www.mypension.be. Sinds de oprichting in 2010 trokken al 2,68 miljoen landgenoten naar het platform, maar vorig jaar was slechts twintig procent van de bezoekers jonger dan 45 jaar. Een teken van «onverschilligheid» volgens de woordvoerder van Assuralia.

«Dat kan beter», besloten de federaties en ze lanceerden een sensibiliseringscampagne. De slogan «Het einde van de wereld is nog niet voor morgen. Denk daarom vandaag al aan je pensioen» en bijhorende videospot met hongerige zombies moeten jonge werknemers naar de laagdrempelige website lokken.

«Een goede kennis over het toekomstig pensioenbedrag is zeer belangrijk», zegt minister van Pensioenen Karin Lalieux (PS), die de actie steunt.

België

meer België

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight