Kinderen spelen te weinig buitenshuis: «Niet alle ouders zien het belang van buitenspelen in de buurt»

Kinderen spelen minder dan vroeger buiten in hun woonomgeving op pleintjes of parken. In het onderzoek ‘Spelen met struikelblokken’ probeert Kind & Samenleving vzw na te gaan hoe dit komt. Daarvoor gingen de onderzoekers in gesprek met 120 kinderen in vijf stedelijke buurten in Antwerpen (Seefhoek-Stuivenberg), Halle (Vogelweelde), Hasselt (Heilig-Hartwijk) , Kortrijk (Sint-Janswijk) en Temse (Het Foort).

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ’Buitenspeelonderzoek’ uit 2019 toonde dat in kindrijke woonomgevingen 37 procent minder buitenspelende kinderen werden geteld dan in 2008. Vooral meisjes spelen beduidend minder buiten dan jongens: 63 op 100 buitenspelende kinderen zijn jongens en zeker de iets oudere meisjes (+9 jaar) spelen opmerkelijk weinig buiten. Vooral in stedelijke wijken gaat het buitenspelen sterk achteruit.

Buitenspelen doe je niet alleen. De buurt maakt het verschil. «Tussen de buurten in het onderzoek loopt de mate waarin kinderen vanzelfsprekend kunnen buitenspelen, bijzonder sterk uiteen. «Spelen is een kinderrecht, maar hoe vanzelfsprekend buitenspelen is, hangt voor een kind heel sterk af van waar het toevallig woont», zegt coördinator Johan Meire.

Buitenspeelarmoede

In sommige wijken is sprake van ’buitenspeelarmoede’. «Kinderen willen, kunnen, durven of mogen dan niet of in heel beperkte mate buitenspelen». Vaak spelen die aspecten sterk op elkaar in. «De speelruimte is onaantrekkelijk, de favoriete speelplekken zijn onvoldoende zelfstandig te bereiken, het gemotoriseerde verkeer is gevaarlijk of maakt spelen (dicht bij huis) onmogelijk, er zijn te weinig andere kinderen om mee te spelen, kinderen voelen zich niet welkom in hun buurt of zijn bang van bepaalde mensen, of krijgen geen toelating om buiten te gaan spelen. In het slechtste geval wil dat ook zeggen dat kinderen niet alleen niet veel naar buiten gaan om te spelen, maar dat ze ook in het algemeen weinig buitenkomen.»

Ook via de ouders doet de buurt ertoe. «Niet alle ouders zien het belang van buitenspelen in de buurt. Verder is er de opvoedingsstijl, de ouderlijke inschattingen over wat kan het kind aankan, wat passend gevonden wordt voor leeftijd of gender.»

Alternatieven

Buitenspelen vraagt soms wat moeite van kinderen. «Er zijn heel wat alternatieven voorhanden. Voor sommige vrijetijdsbestedingen hoef je het huis of de zetel niet uit. Spelen in de eigen tuin is handig. En hobby’s zorgen voor een hele groep andere kinderen en een activiteit die je niet zelf hoeft te bedenken.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be