Meer dan 2.700 tractoren in Brussel, maar nog geen stikstofakkoord in zicht

Er zijn meer dan 2.700 tractoren geteld voor de protestactie van de boeren in Brussel. Dat heeft de Brusselse politie vrijdagmiddag meegedeeld op Twitter. Met de tractorenactie protesteren de Vlaamse landbouwers tegen het uitblijvende stikstofakkoord en het landbouwbeleid. Intussen breekt een nieuwe onderhandelingsnamiddag aan, maar het ziet er niet naar uit dat een akkoord vandaag uit de bus zal komen.

door
Belga
Leestijd 3 min.

Het Kunst-Wet-kruispunt raakt meer en meer gevuld met boeren die protesteren tegen het stikstofakkoord en het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. De fel claxonnerende boeren rijden met hun tractor in de Kunst-Wettunnel. Vrijdagmiddag verzamelden ze vanuit alle hoeken van Vlaanderen aan de Havenlaan in Brussel, om van daaruit naar het centrum te rijden.

Achter de Kunst-Wettunnel laten ze hun voertuig achter: omstreeks 13 uur staan er al enkele honderden tractoren in vier rijen op elkaar gepakt. Het Kunst-Wet-kruispunt staat intussen goed vast. De Brusselse politie schat het aantal aanwezigen op ruim 2.700.

Bram Van Hecke, voorzitter van de Groene Kring, de vereniging van jonge land- en tuinbouwers, noemt de actie een succes. «Maar het is jammer dat we dit nodig hebben. Het liefst van al blijven we boeren, maar we moesten dit duidelijk signaal geven.»

«Wij willen een duidelijk toekomstperspectief voor onze jongeren», zegt de voorzitter nog. «De regering moet in het stikstofdossier meer rekening houden met de oudere boeren die ermee stoppen: die emissies gaan uit het systeem. Dat kan ervoor zorgen dat jonge boeren verder kunnen.»

Onderhandelingen

Een vergadering met alle ministers staat voorlopig niet op de agenda. De komende uren zal minister-president Jan Jambon wel bilaterale contacten houden. Als daaruit voldoende toenadering volgt, kan er vrijdagavond nog een kernkabinet of ministerraad volgen. Het is alleszins niet de bedoeling om er opnieuw een lange onderhandelingsnacht van te maken, valt te horen bij alle betrokkenen. Wellicht wordt er voor gekozen om zaterdag opnieuw bij elkaar te komen.

Discussie splitsen

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD) liet in de aanloop van de nieuwe onderhandelingsnamiddag alvast weten dat hij wil dat het debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de landbouwsubsidies uit de discussie over stikstof worden gehaald.

In de lange onderhandelingsnacht van dinsdag op woensdag werd ook over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gepraat. Dat zijn de Vlaamse uitvoeringsplannen van het Europees landbouwbeleid, die intussen zijn goedgekeurd door Europa, maar die worden geblokkeerd door een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. Daardoor zitten ook de Europese subsidies voor de landbouwers geblokkeerd. Cd&v ziet in die blokkering de hand van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de subsidies als hefboom zou willen gebruiken om er een stikstofakkoord door te krijgen.

Somers wil dat de twee dossiers nu worden losgekoppeld. «Landbouwers hebben nood aan die middelen, ze hebben er ook recht op», zegt hij. «Het gaat enkel voor 2023 al om 300 miljoen euro aan broodnodige steun. We mogen de landbouwers niet in onzekerheid storten. Dat raakt hen onnodig hard. Laat ons dat dossier op zijn eigen waarde beoordelen. Het voorjaar staat voor de deur, de landbouwers willen nu zekerheid.» Hij wijst daarmee op de teeltplannen die landbouwers momenteel aan het uitwerken zijn.