Nog nooit zoveel zittenblijvers in derde kleuterklas: «Meer investeringen nodig»

3.846 kleuters moesten vorig school jaar hun derde kleuterklas nog een keertje overdoen. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar tijd, zo berichten de kranten van Mediahuis. Vooruit pleit voor meer investeringen in de allerkleinsten om te vermijden dat kinderen een jaar moeten overzitten. Als dat niet gebeurt, zullen we daar later de rekening voor gepresenteerd krijgen, zegt de partijin een reactie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Procentueel gaat het om een beperkt aantal – amper 1,5% – maar het is het hoogste cijfer in tien jaar tijd. In het schooljaar 2014-2015 ging het bijvoorbeeld nog om 1,2%. Bovendien staat de evolutie haaks op die in de lagere school, waar kinderen net minder vaak een jaartje moeten overdoen.

De Vlaamse onderwijsadministratie geeft als mogelijke verklaring de verlaging van de leerplicht naar 5 jaar. Sinds september 2020 moeten vijfjarigen minimaal 290 halve dagen naar school om rechtstreeks toegang te krijgen tot het eerste leerjaar.

«Zorgwekkend»

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een afdoende kennis van het Nederlands laten opnemen in de eindtermen van het kleuteronderwijs. Mogelijk zal die maatregel als gevolg hebben dat de komende jaren nog meer kleuters blijven zitten, schrijven de kranten.

«Dat steeds meer kleuters moeten blijven zitten, baart me zorgen», zegt Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit). «We moeten op alle mogelijke manieren voorkomen dat kleuters hun jaar moeten overdoen. Daarom moet er massaal geïnvesteerd worden in onze allerkleinsten: in kinderopvang, in kleuter- en lager onderwijs. Scholen moeten kunnen rekenen op meer mensen, meer middelen en meer expertise. Kleuterjuffen die dagelijks met soms tot wel 30 kindjes intensief bezig moeten zijn, dat is gewoon onhoudbaar. Door niet te investeren in onze allerkleinsten, krijgen we later de rekening gepresenteerd: meer kinderen die in het lager hun jaar moeten overdoen.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be