Ook na derde ondernemingsraad geen vooruitgang in sociaal conflict bij Delhaize

Ook de derde ondernemingsraad sinds Delhaize de intentie aankondigde om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen, heeft dinsdag niets opgeleverd. Rond 11.30 uur kwamen de vakbonden na twee uur vergaderen buiten in Zellik (Asse).

door
Belga
Leestijd 1 min.

«"Er zijn vragen gesteld en antwoorden gekomen. Maar op de fundamentele vraag of er nu ruimte is tot onderhandeling, en waarover we kunnen onderhandelen, daar geeft de directie geen antwoord op», verklaarde vakbondssecretaris Wilson Wellens van ACLVB na afloop. «Ze zeggen dat er geen ruimte is voor onderhandelingen en zien er ook geen noodzaak toe.»

«Vragen om alternatief»

«De vergadering duurde iets langer. Maar ze blijven bij hun standpunt en willen helemaal niet horen wat de werknemers hen te zeggen hebben», voegt Cédric Claeys van ACV Voeding en Diensten toe. «Wij vragen een alternatief, het intrekken van dit plan.»

De bonden stelden opnieuw dezelfde vragen, klinkt het bij Jan De Weghe van BBTK. Volgens de directie zijn inspraak en alternatieven niet meer mogelijk, klinkt het bij de vakbondsman. «Huilen met de pet op. Het spreekwoord zegt ‘derde keer, goeie keer’, maar het is ‘derde keer, dezelfde keer’.»

Veel protest

Delhaize kondigde begin maart de plannen aan om de 128 ‘eigen’ winkels te franchiseren. Sindsdien is er veel protest, met vele winkels die tot nu gesloten blijven. Dinsdag gaat het om de helft van de winkels in eigen beheer. Zeker 500 tot 600 werknemers en vakbondsleden voerden dinsdag in Zellik actie aan de Delhaize-gebouwen.