Parket opent onderzoek naar racistische en homofobe Whatsappberichten leerkrachten sportschool Hasselt

Het parket van Limburg heeft een opsporingsonderzoek geopend naar de Whatsappberichten die enkele leerkrachten van de sportschool in Hasselt in een besloten groep uitwisselden. Dat heeft de woordvoerster van het Limburgse parket, Marijke Teunis, woensdag bevestigd. Acht leerkrachten zijn tijdelijk op non-actief gezet wegens vermeende discriminerende, racistische en homofobe uitspraken over leerlingen en collega-leerkrachten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In deze zaak was er geen strafklacht ingediend, maar het parket heeft toch navraag gedaan of er van een misdrijf sprake kan zijn. «Het gaat om een maatschappelijk gevoelig onderwerp. Voorlopig zijn er bij politiediensten in Limburg geen klachten binnengelopen. Er is nu aan politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) opdracht gegeven om elementen te verzamelen. Tot op heden hebben we bij het parket geen kennis van de inhoud van de berichten. Ik benadruk dat het opsporingsonderzoek los staat van het tuchtonderzoek van de school. Het vermoeden van onschuld staat sowieso voorop,» aldus Teunis.

Geschorst

De berichten werden dus uitgewisseld binnen een besloten Whatsappgroep, maar toch is er sprake zijn van openbaarheid. De acht leerkrachten zijn voorlopig geschorst. Een onderzoekscel van het gemeenschapsonderwijs GO! zal zich over de kwestie buigen.