Slechts een derde van de Belgen gaat nog naar begraafplaats om overledene te eren

Lange rijen van stenen graven met elkaar verbonden via verharde paadjes: de meeste begraafplaatsen in ons land zijn de voorbije 100 jaar amper veranderd. Die grijze aanblik houdt steeds meer mensen weg van het kerkhof: slechts een derde gaat nog naar een begraafplaats om overleden familieleden te eren.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

November is traditioneel de maand waarin families een bezoekje brengen aan het kerkhof om overleden familieleden en vrienden te herdenken. Al doen we dat steeds minder, zo blijkt. Amper 36% van de bevraagden gaat nog regelmatig naar het graf van een geliefde om hem/haar te eren, toont een bevraging van DELA.

Groene oase

De grijze aanblik van heel wat begraafplaatsen - met veel stenen en beton - maakt de plekken somber, mistroostig en bijgevolg weinig uitnodigend om er vaak te komen. Als het van de Belg afhangt, mogen steden en gemeenten het kerkhof gerust een groene facelift geven. 52% wil dat er op begraafplaatsen meer ruimte komt voor natuur. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook erg waardevol voor de rouwbeleving.

Tot slot zijn er ook nog andere opvallende elementen die bijdragen tot de tanende populariteit van een kerkhofbezoek in ons land. Een vijfde van de Belgen vindt bijvoorbeeld dat begraafplaatsen toegankelijker en ook kindvriendelijker kunnen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be