Studentenraad UGent bezorgd over aanwerving Reuzegommer: «Studenten moeten zich veilig kunnen voelen»

De studentenraad van de Universiteit Gent maakt zich zorgen om de aanstelling van een oud-lid van de studentenclub Reuzegom als doctoraatstudent. Het gaat om de voormalige praeses, in het dossier beter bekend onder de bijnaam ’Zaadje’, die tijdens de dood van student Sandia Dia aan het hoofd stond van de groep. Mattias Niels, voorzitter van de Gentse Studentenraad, maakt zich zorgen dat sommige studenten zich niet comfortabel zullen voelen, vertelt hij aan VRT NWS.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Na de fatale studentendoop waar Sanda Dia om het leven kwam, werd de Reuzegommer aan de KU Leuven geschorst. Hierop zette hij zijn studies voort aan de Gentse universiteit. Nu kiest hij ervoor om te doctoreren. Hij gaat aan de slag binnen de onderzoeksgroep IDLab van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Rik Van de Walle, rector aan de UGent, ziet geen graten in de aanwerving. «Mochten er toch mensen kritiek hebben, zal ik daar begrip voor opbrengen. Omgekeerd vraag ik hen ook begrip voor de basisprincipes waarop de rechtsstaat is gestoeld», aldus de rector.

Een-op-een interacties

De studentenraad volgt die mening, maar wil toch een kanttekening maken. «De kans is groot dat hij als doctoraatsstudent met studenten in contact zal komen – en dat in een machtsverhouding. Daarover willen we onze bezorgdheid uiten», aldus Niels. «Er is begrip voor het principe van een tweede kans, maar er worden vragen bij gesteld dat hij een-op-een interacties met studenten kan hebben, bijvoorbeeld bij het begeleiden van thesissen.»

Niels hoopt dat de universiteit erover waakt dat studenten, en zeker minderheidsgroepen, zich veilig kunnen voelen mocht de ex-Reuzegommer ook lesgeven. «Mochten we in de toekomst signalen ontvangen dat er problemen zijn, dan zullen we vanzelfsprekend alle mogelijke middelen inzetten opdat betrokken studenten zich veilig voelen en ze hun lesactiviteiten verder kunnen zetten. Dat is de essentie van student zijn.»

Straf Zaadje

In mei heeft het Antwerpse hof van beroep J.J. nog samen met de andere Reuzegommers schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag en onmenselijke behandeling van Sanda Dia. Hij kreeg daarvoor 400 euro boete en een werkstraf van 300 uur.