Tijdelijk verbod op TikTok voor federaal overheidspersoneel

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een tijdelijk verbod van TikTok op de diensttoestellen van het federale overheidspersoneel. Het verbod geldt voor zes maanden en wordt vervolgens geëvalueerd, laat het kabinet van premier Alexander De Croo vrijdag weten in een persbericht.

Belga / Jonas Roosens
door
Redactie Online / Belga
Leestijd 1 min.

Het verbod geldt voor alle toestellen waarvan de aankoop, het abonnement of het gebruik gedeeltelijk of helemaal worden betaald door de federale overheid. Voor de persoonlijke toestellen die door het overheidspersoneel worden gebruikt voor professionele doeleinden, geldt geen verbod, maar wel de aanbeveling om de TikTok applicatie niet te installeren. De Nationale Veiligheidsraad roept de regionale, provinciale en lokale overheden op om een gelijkaardig verbod in te stellen. Ook de privésector wordt opgeroepen om waakzaam te zijn voor de risico's van het gebruik van TikTok.

Spionage

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. De Vlaamse overheid blokkeerde donderdag al de toegang tot TikTok op de computers en smartphones van het personeel van de overheid. Digitaal Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, besliste dat op basis van veiligheidsadviezen.

België

meer België

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight