Twintigtal Belgen geëvacueerd uit Gaza

De eerste groep van een twintigtal Belgen die donderdag de Gazastrook heeft kunnen verlaten, is zaterdag met een vliegtuig vanuit het Egyptische Caïro op de luchthaven van het Nederlandse Eindhoven geland en is van daar met de bus getransporteerd naar Brussel. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), die zaterdagavond in Brussel aanwezig was om de landgenoten te verwelkomen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Afgelopen donderdag kon een eerste groep van ongeveer twintig Belgen en rechthebbenden uit de Gazastrook geëvacueerd worden naar Egypte via de grensovergang Rafah. Die groep is zaterdag aan boord van een door Nederland gecharterd vliegtuig - met ook Nederlandse geëvacueerden - naar Eindhoven gebracht. Van daaruit zijn de Belgen met de bus naar België getransporteerd. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib konden de Belgen in Brussel herenigd worden met hun familie en naasten.

Opluchting

Volgens minister Lahbib toont de operatie aan dat «de Europese solidariteit opnieuw vruchten afwerpt». De MR-minister bedankt haar Nederlandse collega van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot voor het toelaten van de Belgen aan boord van de Nederlandse vlucht. «Deze terugkeer naar huis is voor hen een echte opluchting», aldus Lahbib, die ook alle betrokken teams, diplomaten en militaire attachés bedankt.

«We blijven ons inzetten voor onze landgenoten en rechthebbenden die momenteel nog geblokkeerd zitten en we blijven ons inzetten om hen zo snel als mogelijk Gaza te laten verlaten», besluit de minister.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be