Vandaag is CEO jackpot day: «CEO van Bel20-bedrijf heeft vandaag al evenveel verdiend als werknemer op jaar tijd»

De CEO van een Bel20-bedrijf zal vandaag al evenveel hebben verdiend als een gewone werknemer op een jaar tijd. Dat zegt de Franstalige christelijke bediendebond CNE, die 9 januari daarom uitroept tot ’CEO jackpot day’.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het mediane loon van een werknemer in België bedraagt volgens de vakbond 3.878,7 euro bruto per maand. De CEO van een bedrijf uit de Bel20 - de index van de twintig belangrijkste aandelen op de beurs van Brussel - verdient dat bedrag volgens CNE op 5,2 werkdagen tijd. «Zo’n CEO verdient dus vijftig keer het mediane salaris», luidt het.

Volgens cijfers die CNE verzamelde bedroeg het mediane salaris van een Bel20-CEO 2,7 miljoen euro in 2022, of bijna 10.390 euro per dag. Dat staat tegenover een mediaan jaarloon van bijna 54.000 euro voor een werknemer.

Lonen stijgen trager

De vakbond wijst ook op de evolutie van de reële lonen sinds 2014. Terwijl die voor de CEO van een Bel 20-bedrijf tussen 2014 en 2021 toenamen met 37 procent, bedroeg die toename voor het mediane loon 6 procent, stelt CNE.

De Franstalige christelijke bediendebond pleit er opnieuw voor om de loonnormwet van 1996 af te schaffen, omdat die volgens hem mogelijke loonsverhogingen voor een groot deel van de werknemers blokkeert.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be