Weerman Frank Deboosere met pensioen

De eerste lentedag van 2023 wordt een mijlpaal in de meteorologie in Vlaanderen. Het weer(bericht) op de VRT zal nooit meer hetzelfde zijn: op 20 maart gaat weerman Frank Deboosere na 36 jaren trouwe dienst met pensioen. Dat meldt de openbare omroep dinsdag.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Frank Deboosere was 36 jaar lang élke dag wel ergens op radio of tv te horen met het weerbericht. «De man van het ‘ochtendgrijs’ en ‘morgen zijn we er weer met meer weer’. De man die gefascineerd is door de sterren. En al die kennis nog altijd even enthousiast met ons deelt als op 12 maart 1987, de dag van zijn eerste weerbericht op de toenmalige BRT», aldus de openbare omroep.

Ochtendgrijs en lenterig

«Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol», zegt Deboosere, die in maart 1987 aan de slag ging als weerman als opvolger van de legendarische Armand Pien, samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter. In 1993 kwam Sabine Hagedoren erbij en vanaf 1997 vormde zij samen met Frank de vaste weerploeg van de VRT. In 2019 kregen zij versterking van Bram Verbruggen als derde presentator.

Deboosere bedacht in die lange periode fraaie weerwoorden als ochtendgrijs, winterprik en lenterig.

De VRT zet haar populaire weerman in het zonnetje met een speciaal gelegenheidsprogramma: «Dank weerman Frank», op maandag 20 maart na het reguliere weerbericht met Frank Deboosere, om 19.45 u. op Eén en VRT MAX.