Wie in buurt met veel fijnstof woont, moet vaker naar dokter

Belgen die in een wijk wonen met de schoonste lucht, en dus weinig fijnstof, gaan jaarlijks gemiddeld bijna drie keer naar de huisarts. Bewoners van wijken met de slechtste lucht moeten die gemiddeld 10% vaker raadplegen. Dat schrijft De Standaard maandag.

door
BElga
Leestijd 1 min.

Voor slechte lucht gaat het om wijken waar meer dan 14,6 microgram fijnstof per kubieke meter hangt, waarbij de fijnstofdeeltjes kleiner zijn dan 2,5 micrometer.

Probleem voor volksgezondheid

Het verschil is volgens professor milieu-epidemiologie Tim Narwot groot en «toont aan dat luchtverontreiniging echt een probleem is voor de volksgezondheid», zegt hij in de krant. Het werkt aandoeningen zoals astma en hart- en vaatziekten in de hand. De doktersbezoeken kosten de overheid ook handenvol geld, de Onafhankelijke Ziekenfondsen schatten de besparing op potentieel 43 miljoen per jaar.

Het onderzoek werd uitgevoerddoor een consortium van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, onderzoekers van de KU Leuven, UHasselt, Vito en Ircel, de Intergewestelijke cel voor het Leefmilieu.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be