«Wraakroepend» en «sociale fraude»: Kritiek op brugpensioen ACV-voorzitter Marc Leemans zwelt aan

Er komt kritiek op de ontslagregeling voor ACV-voorzitter Marc Leemans. Hij vertrekt op 1 januari 2024, maar volgens mediaberichten is het de bedoeling dat de christelijke vakbond hem ontslaat, zodat Leemans nadien in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) kan stappen. Volgens N-VA is er sprake van «sociale fraude». En CD&V-voorzitter Sammy Mahdi pleit voor de afschaffing van het brugpensioen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dinsdag raakte bekend dat Leemans op 1 januari 2024 stopt als voorzitter van ACV. Hij zal dan twaalf jaar als topman van de christelijke vakbond op de teller hebben staan. Volgens verschillende media is het echter de bedoeling dat Leemans gebruik zou maken van SWT, het vroegere brugpensioen.

Dat heeft weinig te maken met pensioen, maar is eigenlijk een soort werkloosheidsuitkering, legt Jan Vantournhout van SD Worx uit in De Ochtend op Radio 1. Om op de uitkering te kunnen rekenen, moet je dus ontslagen worden. Het is volgens hem een praktijk die wel vaker voorkomt, wanneer werkgever en werknemer het eens zijn dat de loopbaan stilaan ten einde loopt.

Forse kritiek uit alle hoeken

De vermeende afspraak weekt forse kritiek los bij N-VA en Open VLD. «Te zot voor woorden», zegt Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). Zijn partijgenoot Axel Ronse gaat een stap verder. Het Vlaams Parlementslid vindt dat ACV sociale fraude pleegt, waardoor de positie van de vakbond als bestuurder van de VDAB onhoudbaar is geworden. «Wat ACV net deed is een majeur probleem en verdient een zeer grondig debat in het Vlaams Parlement. Dit is een kaakslag in het gezicht van al wie vandaag werkt of onderneemt want hun loon wordt gebruikt om dat soort uitkeringen te betalen en in dit geval is duidelijk sprake van sociale fraude.»

Ook de Vlaamse liberalen sparen hun kritiek niet. «De sociale zekerheid dient voor mensen die het ongeluk hebben hun job te verliezen en ONvrijwillig werkloos worden. Vrijwillig jezelf van een uitkering bedienen en dat normaal vinden, toont helaas hoe sommige vakbonden ons welvaartsmodel bedreigen. Dit kan niet meer», vindt voorzitter Egbert Lachaert.

Mahdi wil af van brugpensioen

Stevige kritiek komt er ook van CD&V-voorzitter Mahdi. «Totaal onverantwoord, dit is wraakroepend. Als sociale partner moet je het goede voorbeeld geven», vindt Mahdi. «Reden te meer om het brugpensioen af te schaffen», voegt hij daar aan toe. Hij heeft daarin alvast een bondgenoot bij N-VA, die in de Kamer een wetsvoorstel in die zin zal indienen.