Zaak tegen Acid uitgesteld: «Als ik in de gevangenis eindig, dan is dat maar zo»

Het proces tegen YouTuber Acid is door de Brugse correctionele rechtbank uitgesteld naar de zitting van 18 januari. Nathan Vandergunst (24) moet zich verantwoorden na een rechtstreekse dagvaarding door een voormalig lid van studentenclub Reuzegom.

door
Belga, redactie online
Leestijd 2 min.

De bal ging aan het rollen toen de bekende YouTuber een video publiceerde over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video uiteindelijk offline.

In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat niet bij de fatale doop betrokken was. De jongeman moest in het dossier dan ook niet voor de rechtbank verschijnen. Zijn ouders werden in hun restaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en erg veel negatieve recensies.

136.000 euro boete

Het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten naar de bewuste video, waarop de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen kwamen. Daardoor moest de Blankenbergenaar zich donderdagochtend voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster. Hij riskeert 136.000 euro boete, en twee jaar cel. «Ik heb alle vertrouwen dat dit goed gaat eindigen», reageerde Acid aan de pers ter plekke. «Dat ik twee jaar cel riskeer? En 136.000 euro boete. Da’s veel,he? Ik denk niet dat ik in de gevangenis ga eindigen. Maar als dat wel zo is, dan is dat maar zo. Het zou wel uniek zijn: een zwaardere straf krijgen dan de Reuzegommers zelf.»

Uitstel

Zoals verwacht werden op de zitting enkel conclusietermijnen bepaald. Meester Walter Van Steenbrugge hekelde wel het feit dat er nog geen enkel stuk werd overgemaakt. Meester Wim De Colvenaer repliceerde dat de raadsman van Acid zijn tussenkomst in het dossier pas recent meldde. Daarnaast vroeg de advocaat van de ex-Reuzegommer nog of het bewuste YouTube-filmpje op de zitting bekeken zou kunnen worden. De rechter stelde echter dat hij dat in principe niet zal doen. «We gaan er toch geen show van maken», reageerde meester Van Steenbrugge op de vraag van zijn tegenstrever.

De komende maanden zullen de advocaten de kans krijgen om hun standpunten op papier te zetten. Het openbaar ministerie gaf op de inleidende zitting al aan dat het zelf geen initiatief zal nemen. De zaak zal op 18 januari om 10.30 uur gepleit worden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be