Zowat 2.500 tractoren zijn onderweg naar Brussel voor protestactie

Zowat 2.500 tractoren trekken vandaag in alle vroegte richting Brussel, om actie te voeren tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. De actie zal heel wat verkeersgevolgen hebben in de hoofdstad.

door
Belga
Leestijd 1 min.

’s Ochtends zullen de colonnes tractoren vanuit alle Vlaamse provincies onder politiebegeleiding, via secundaire wegen, Brussel binnenrijden. Wie wil, kan de colonnes live volgen via www.tractorenactie.be. Inloggen doe je met gebruikersnaam ’actie’ en wachtwoord ’brussel’.

Het is volgens de organisatoren de bedoeling om 12.00 uur te verzamelen aan de Brusselse Havenlaan. Om 11.30 uur gaan ze alvast massaal claxonneren. Vanaf de Havenlaan gaat het onder politiebegeleiding naar de Kleine Ring. Tussen 14.00 uur en 14.30 uur vertrekken de landbouwers uit Brussel.

Sociaaleconomisch bloedbad

De tractorenactie is een gezamenlijk initatief van Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor Agravrouwen. Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, veroorzaakt een «sociaaleconomisch bloedbad» in de landbouwsector, klinkt het. Ze eisen een grondige bijsturing van het stikstofakkoord. De organisaties roepen de landbouwers wel op om vreedzaam te betogen, met aandacht voor de veiligheid.

De actie kan volgens de federale politie verkeershinder veroorzaken op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. Op de website van de federale politie en de Boerenbond zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met de verschillende vertrekplaatsen. De Brusselse politie raadt eveneens af om met de wagen naar de hoofdstad te komen.