Auteur Houellebecq in beroep in zaak over Nederlandse seksfilm

De Franse auteur Michel Houellebecq is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam in een rechtszaak die hij had aangespannen tegen het Nederlandse kunstcollectief KIRAC. Dat collectief maakte een seksfilm waar Houellebecq de hoofdrol in speelt, maar de schrijver gaat niet meer akkoord met het vrijgeven van de beelden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De 67-jarige auteur was eerder al naar een Franse rechter gestapt, maar die oordeelde dat de film ‘KIRAC 27’ zijn privacy niet had geschonden. Houellebecq moest een kleine schadevergoeding betalen aan filmmaker Stefan Ruitenbeek.

Houellebecq wilde de film, die door sommige media als porno wordt bestempeld, laten verbieden nadat hij de trailer ervan had gezien. De trailer toont de schrijver onder meer als hij zonder shirt in bed een jonge vrouw kust. Op basis van die trailer noemde hij de film «lasterlijk» en «een explosie van geweld».

Beschonken en depressief

Volgens Houellebecq is het contract dat hij heeft afgesloten met KIRAC niet rechtsgeldig. Hij beweert dat hij bij de ondertekening depressief was en bovendien was het volgens hem midden in de nacht toen het contract, in beschonken toestand, werd getekend.

Volgens de rechter was het echter «niet te begrijpen waarom Houellebecq wel heeft meegedaan aan de opnames als hij de overeenkomst echt problematisch vond». Tussen de contractsluiting en het begin van de opnames van de film zat volgens de rechter bovendien «genoeg tijd om terug te komen op de inhoud van de overeenkomst en, als dat niet tot een oplossing zou leiden, te beslissen zijn medewerking te weigeren».