Azul breit vervolg aan topgame: hardcore puzzelen met Portugese paleistuinen

Nadat de vloeren en de glasramen van het paleis van Sintra zijn afgewerkt, is het nu de beurt aan de tuinen om onder handen genomen te worden. De koning van Portugal nodigt 2 tot 4 meestertuiniers uit om de gronden rond het paleis om te toveren tot een bontgekleurde oase voor zijn vrouw, koningin Maria van Aragon. Hoewel elke speler zonder twijfel groene vingers heeft, kan er maar één tuin de favoriet worden van de koningin.

door
Rufus Verswijvel
Leestijd 3 min.

Net zoals bij de vorige spellen uit de Azul-reeks, moet je proberen patronen te vormen om punten te scoren. Tijdens iedere speelronde moet iedereen beurtelings tegels van een bepaalde kleur of een specifiek symbool uit het centrale speelveld aan zijn persoonlijke voorraad toevoegen. Dit selectiemechanisme zal de ervaren Azul-speler niet onbekend in de oren klinken. Een ronde gaat net zolang door totdat alle spelers gepast hebben. Zodra een ronde afgelopen is, worden er punten uitgereikt voor de kleuren/patronen die aangegeven zijn op het scorebord. Vervolgens wordt het speelveld voor de volgende ronde voorbereid en gaat het spel verder.

Met al die verzamelde tegels moet je uiteraard ook nog iets doen, anders blijft jouw tuin er maar kaal bij liggen. Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken! Je kan tijdens jouw beurt, in plaats van tegels te nemen, kiezen om er eentje op jouw tuinbord te plaatsen. Om te vermijden dat er een kakofonie aan kleuren en patronen ontstaat, mag je een tegel enkel naast een andere tegel plaatsen die ofwel hetzelfde patroon of dezelfde kleur heeft als de steen die je aan jouw tuin wilt toevoegen.

Tuinieren in een kleurijke sprookjestuin

Zo’n steen neerleggen doe je trouwens ook niet zomaar. Voor iedere gespeelde steen, moet je er een aantal andere uit jouw voorraad opofferen en in de doos plaatsen. Hoeveel tegels het door jouw gespeelde exemplaar kost, varieert op basis van het afgebeelde patroon. Een boom kost je niets, maar een tegel met vlinders op kost je 2 andere tegels uit jouw voorraad. Je moet zorgvuldig kiezen welke stenen je opoffert, want als je de verkeerde uit het spel verwijdert, gooi je misschien ook de overwinning weg!

In deze variant moet je vanaf het begin af aan al bepalen welke strategie je wilt hanteren, want in het wilde weg tegels neerleggen gaat je niets opleveren. Op het einde van elke ronde worden er punten uitgedeeld voor specifieke patronen of kleuren. Je kan elke ronde opnieuw proberen punten te vergaren, of je kan vanaf het begin van het spel al beginnen mikken op de punten van ronde 3 & 4 die je per tegel meer opleveren. Wat de beste tactiek is, moet je zelf maar ontdekken. Naast de punten die je per ronde kan scoren, moet je er ook voor zorgen dat je voldoende aaneengesloten reeksen van kleuren of symbolen kan maken, omdat die je ook nog eens punten opleveren op het einde van het spel. In Azul: Tuin van de koningin heb je er baat bij om enkele zetten vooruit te kunnen denken.

De tuin die aan het einde van de vierde ronde de meeste punten scoort, is de winnaar!

Ons verdict

Dit spel is er echt eentje waar je brein van gaat kraken. Het is absoluut niet geschikt voor mensen die niet van puzzelen houden of die op zoek zijn naar iets luchtigs. Als je nog niet bekend bent met de Azul-games en deze variant iets te complex vindt, kan je altijd de standaardversie van Azul een kans geven. Iedere nieuwe versie van deze spellenreeks is namelijk iets complexer dan de vorige.

Verhaal ***

Spelinhoud ****

Spelregels ***

Artwork ****

Replayability ***

Azul: Tuin van de koningin en alle andere varianten van Azul zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt.

Culture

meer Culture

Spotlight

meer Spotlight