Cinema Nova zoekt mede-eigenaars om historische bioscoop over te kopen

De stijgende vastgoedprijzen in het centrum van Brussel dreigen Cinema Nova de das om te doen, zo meldt de organisatie. Het huurcontract van het alternatieve filmpaleis in de Arenbergstraat, aan de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, loopt binnen enkele maanden af. Om de toekomst van de historische Brusselse cinema veilig te stellen, wil Cinema Nova via de coöperatieve vennootschap Supernova Coop op eigen houtje gezond de toekomst tegemoetgaan.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cinema Nova is sinds 1997 een vaste waarde in het Brusselse cinemalandschap. Een groepje cinefielen verkreeg een tijdelijke gebruiksovereenkomst voor de verlaten maar mythische filmzaal Studio Arenberg. 27 jaar later staat de onafhankelijke bioscoop Cinema Nova er nog steeds.

Na bijna drie decennia Cinema Nova vreest de bioscoop nu voor het einde van zijn verhaal. De huidige huurovereenkomst loopt af in mei 2024.

Ideale eigenaar

De filmorganisatie hoopt nu eigenaar te worden van het gebouw. «We verzonnen de ideale eigenaar», aldus Cinema Nova over de toekomstdroom. «Zo hoeft het filmhuis zich niet blauw te betalen aan huur, noch hoeft het volgend jaar de deuren te sluiten. Deze coöperatieve vennootschap wil de toekomst van de filmzaal veiligstellen met een zo laag mogelijk huurprijs, zodat Cinema Nova in alle onafhankelijkheid en zo lang mogelijke de activiteiten kan voortzetten», stelt de organisatie.

Tot 2092

Coöperanten kunnen Cinema Nova zelfs helpen om eigenaar te worden van het pand in de Arenbergstraat, hoopt men. Zo hoopt de Cinema een 68-jarige erfpachtovereenkomst af te sluiten, om tot in 2092 de Brusselaar een aanbod van alternatieve film voor te schotelen.

Na een privéschenking van 300.000 euro, moet er nu nog binnen vijf maanden 494.000 euro opgehaald worden om het totaalbedrag te verkrijgen. Met 794.000 euro wordt een erfpachtovereenkomst met de huidige eigenaar, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, mogelijk. Supernova Coop zal ook de juridische uitgaven, de campagnekosten en enkele dringende renovatiewerken van het pand financieren.

Sympathisanten kunnen steunaandelen van 50 euro kopen, of investeringsaandelen met een prijskaartje van 1.000 euro. De coöperatie richt zich vooral op kunstenaars en filmmakers. Meer info via de website.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be