Filmfestival Offscreen: vier aanraders voor cultfilmliefhebbers met een aparte smaak

Op zoek naar ongewone, prikkelende, uitdagende en/of unieke cinema? Dan moet je op het Brusselse filmfestival ‘Offscreen’ zijn. Ook voor de 16de editie hebben de organisatoren weer een programma samengesteld met titels waarover je achteraf uitgebreid kunt napraten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een film over een helderziende vrouw met dementie in het gezelschap van UFO-enthousiastelingen?

door
Ruben Nollet
Leestijd 2 min.

The Sacred Spirit

Een minzame man die een bar met Egyptische decors uitbaat in Elche. Een oude vrouw die ooit helderziend was, maar nu aan Alzheimer lijdt. Een moeder die op de radio wanhopig pleit voor de terugkeer van haar vermiste dochter. Een groep UFO-enthousiastelingen. Rond dat eigenaardige gezelschap weeft ‘The Sacred Spirit’ een gitzwarte tragikomedie met een totaal eigen stijl.

The Iron Giant

Dit jaar besteedt Offscreen bijzondere aandacht aan robots en androids in alle vormen en stijlen. De meest kindvriendelijke is ongetwijfeld deze animatieklassieker van Brad Bird, die later furore zou maken bij Pixar met onder meer ‘The Incredibles’. Hier gaat het over de vriendschap tussen een jongen en een enorme robot met een deuk in het hoofd. Onder die geblutste hersenpan schuilt echter een andere persoonlijkheid dan de jongen vermoedt.

Faceless

Offscreen maakt er een punt van om gasten uit te nodigen die een impact hebben gehad op de cultcinema. Dat geldt zeker ook voor de Franse actrice Brigitte Lahaie. Tussen 1976 en 1980 draaide ze talloze horror- en softpornofilms, daarna stapt ze (grotendeels) over naar de meer traditionele cinema. ‘Faceless’ uit 1988 gaat over een privédetective die in Parijs op zoek gaat naar een verdwenen fotomodel.

A Screen of the Sky

Als je ooit ‘Shadow of the Vampire’ gezien hebt — met Willem Dafoe als de vampier die ingeschakeld wordt om ‘Nosferatur’ te draaien — dan heb je al kennisgemaakt met de Amerikaanse cineast E. Elias Merhige. Hij geeft dit jaar een masterclass en bovendien kun je in het Planetarium gaan kijken naar zijn psychedelische drieluik ‘A Screen of the Sky’. Geloof me vrij, dit heb je nog nooit gezien.

Offscreen, van 8 tot en met 26 maart. Alle info: offscreen.be.