The Glamour Boys: de queer politici die in 1930 al waarschuwden voor Hitler

Het boek ‘The Glamour Boys: the secret story of the rebels who fought for Britain to defeat Hitler’ van Labour Party politicus Chris Bryant (2020) was een van de topboeken van de herfst van 2020 volgens The Guardian. Het boek vertelt het verhaal van een groep queer Britse parlementsleden die in de jaren dertig een van de eersten waren die waarschuwden voor Hitler.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tot twee jaar geleden was het buitengewone verhaal over de Britse politici en hun moed in de Tweede Wereldoorlog helemaal vergeten. Het onvertelde verhaal werd blootgelegd door Chris Bryant, lid van de arbeidspartij Rhondda. Hij dook vijf jaar lang in archieven van ongepubliceerde dagboeken, privébrieven, fotoalbums en ander nooit eerder gepubliceerd materiaal uit de ‘National Archives’, de Tate-galerijen en de bibliotheek van de universiteit van Eton.

Gelijkgestemden

De ‘Glamour Boys’ bestonden uit homoseksuele parlementsleden met gelijke ideologieën. Het was een formele groep waar toetreden niet verplicht was om te kunnen deelnemen. In heel veel documenten wordt er als rebellen verwezen naar de activistische groep parlementsleden. De ‘Glamour Boys’ was dus groep queers die zich vanaf 1930 afzetten tegen Hitlers politieke agenda, en tegen Britse parlementsleden die aanleunden bij die extreem-rechtse ideologie.

Tot de komst van Hitler, werd Berlijn gezien als de meest seksueel bevrijde plaats ter wereld. Toen Hitler aan de macht kwam, en ook tegen queers ten strijde trok, werd de stad een oord van protest. Verhalen waar parlementsleden en persoonlijke assistenten in 1935 op seksreizen vertrokken in Nazi-Duitsland zijn deel van dat protest. Ook in het Verenigd Koninkrijk bleven de Glamour Boys zich verzetten tegen de politiek. Ook riskeerden de mannen hun geaardheid door in militaire dienst te gaan. Hun strijd tegen Hitler kon hen een gevangenisstraf opleveren. Vier leden van ‘The Glamour Boys’ overleden in de strijd van de Tweede Wereldoorlog.

Spottende naam

De groep dankt hun naam aan Neville Chamberlain, een conservatief parlementslid. Hij verzon de naam al spottend, met een gok naar hun seksualiteit aangezien homoseksualiteit in de jaren 30 illegaal was. Leden van ‘The Glamour Boys’ werden aangevallen als oorlogszuchtigen. In opdracht van Chamberlain werden ze gevolgd, lastiggevallen en bespioneerd.

Leven in illegaliteit

Tot 1967 bleef homoseksualiteit illegaal in Engeland en Wales. Tot dan is er weinig tot niets geschreven over mensen die zich identificeren als queer. Het boek doet de vraag rijzen of hun seksualiteit decennialang uit de geschiedenis is geschreven. Wel schrijft auteur Chris Bryant dat zonder de Glamour Boys het Verenigd Koninkrijk “nooit ten oorlog getrokken zou zijn tegen Hitler, Churchill nooit premier geworden zou zijn en het Nazisme nooit zou zijn verslagen.”