SPOT ON. Echo Beatty: «Mijn grootste obstakel ben ikzelf»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan de Antwerpse singer-songwriter Echo Beatty, die vorige maand met ‘Vision Glitch’ haar eerste soloplaat loste.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie is Echo Beatty?

Annelies Van Dinter: «Met Echo Beatty wil ik de luisteraar een versie van de waarheid vertellen terwijl ik de persoon meeneem op een muzikale roadtrip doorheen weidse landschappen. En dingen losmaken die vast zijn komen te zitten. Soms klinkt dat zacht en soepel, soms moet dat wat harder met een gruizige gitaar.»

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

«Ik ben beginnen drummen toen ik elf was. Als tiener speelde ik in allerhande bands. Op mijn 22ste kon ik gaan touren in de VS en Europa met Styrofoam als bandlid. Ondertussen producete ik zelf mijn eerste demo’s met Echo Beatty. Later heb ik een poosje in Canada gewoond om de eerste plaat te maken, die in 2013 uitkwam. Muziek heeft altijd op de eerste plek gestaan. Ik ben behoorlijk eigenwijs en leer dingen het liefst door er zelfhead first’ in te duiken. Dat is niet altijd de makkelijkste weg, maar ik ben wel altijd trouw gebleven aan mezelf. Ik sta ook altijd open voor een nieuwe uitdaging, weg van conventies. Mijn grootste obstakel ben ik waarschijnlijk zelf. Ik leg de lat hoog voor mezelf. Dat werkt soms contraproductief.»

Hoe onderscheid je je van de grijze massa?

«Ik zie vooral een zeer kleurrijke massa! Echo Beatty heeft een liefde voor sterke songs en staat voor muzikaal experiment. Onze liveshows hebben een hoog rock-'n-rollgehalte waarbij je ons zult zien zweten. Echo Beatty is geen vluchtig entertainment, maar muziek vanuit een urgentie om te maken en te raken.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden je muziek weleens kunnen smaken?

«Iemand noemde Echo Beatty laatst een kruising tussen PJ Harvey en Julia Holter. Dat vond ik een fijn compliment. Big Thief en Cate Le Bon zijn ook mooie referenties. En ik zat vaak met Yo La Tengo in mijn hoofd tijdens het maken van deze plaat.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Ik heb er altijd van gedroomd om op eigen kracht internationaal te kunnen touren in toffe middelgrote clubs. Ik ben graag onderweg. Om te blijven evolueren als muzikant en altijd te blijven openstaan voor verandering, verrassing en verwondering.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Eigenlijk iedereen met wie ik al heb mogen samenwerken! En ook absoluut mijn vrienden, familie en mijn lief!»

‘Vision Glitch’ is nu uit bij Unday Records. Echo Beatty stelt haar nieuwe plaat voor op 6/04 in Trix in Antwerpen, op 18/04 in Stuk in Leuven en op 19/04 in VIERNULVIER in Gent. Checkvoor meer concertdata echobeatty.com .