Beroemde Russische Ermitage-museum gaat kunstwerken verkopen

Kunstliefhebbers zijn ongetwijfeld bekend met het Russische Ermitage-museum in Sint-Petersburg. Wat betreft tentoongestelde objecten is het zelfs het grootste museum ter wereld: niet minder dan 60.000 kunstwerken en andere waardevolle artefacten zijn verspreid over maar liefst 1.000 verschillende ruimtes. Nog eens 3 miljoen objecten bevinden zich in de archieven van het museum.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

En nu gaat dat museum dus kunstwerken verkopen. Het gaat meer bepaald om werken van Da Vinci, Van Gogh en Monet. Toch zit er een addertje onder het gras.

NFT-kunst

Het gaat namelijk om NFT-versies van de schilderijen. De ‘non-fungible token’ of ‘niet-vervangbare token’ is, volgens Wikipedia, «een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract». De werken werden dus gedigitaliseerd, kregen vervolgens de handtekening van museumdirecteur Mikhaïl Piotrovsky om ze uniek te maken en staan nog tot 7 september te koop op het Binance NFT-platform. Prijzen starten vanaf 10.000 BUSD (een cryptomunt die de koers van de Amerikaanse dollar volgt, red.), maar zullen uiteraard de hoogte in gaan.

Als je de hand wil leggen op een NFT-versie van de Madone Litta van Leonardo da Vinci (1490), de Judith (1504) van Giorgione, de Lilas (1889) van Vincent Van Gogh, de Coin de jardin à Montgeron (1876) van Claude Monet of de Composition VI (1913) van Vassily Kandinsky weet je dus waar je terecht kan.