De Addams Family is terug! Jenna Ortega over de Netflix-serie ‘Wednesday’: «De Addams Family is een zeer gezond gezin»

Jenna Ortega is amper 20 maar staat al de helft van haar leven voor de camera, zowel op tv (‘Jane the Virgin’, ‘You’) als in de cinema (‘Scream’, ‘X’). Nu is het echter tijd voor een eerste grote hoofdrol. In de Netflix-serie ‘Wednesday’ meet ze zich de donkere outfits en strakke vlechtjes aan van de dochter uit de maffe Addams Family. In een regie van niemand minder dan Tim Burton nog wel.

door
Ruben Nollet
Leestijd 4 min.

Wednesday Addams is een speciaal karakter. Heb je enige voeling met haar?

Jenna Ortega : «Zeker. We zijn geïnteresseerd in dezelfde dingen: verminking en droge humor.» (grijnst)

Ze past in elk geval perfect in het universum van Tim Burton, want hij houdt enorm van buitenbeentjes. Heb jij je zelf ooit een outsider gevoeld?

«Ik ben van nature eerder introvert. Ik hou ervan om te observeren en niet veel te zeggen. Als kind leidde ik een soort dubbelleven. Ik was bezig met mijn acteercarrière maar ik wou ook voetballen en een gewoon schoolmeisje zijn. En eigenlijk voelde ik me in beide werelden een buitenstaander. De mensen kregen daardoor ook moeilijk hoogte van mij, en ik vond het moeilijk om met anderen van mijn leeftijd om te gaan.»

Waarom blijft ‘The Addams Family’ zo tot de verbeelding spreken, denk je?

«Omdat iedereen wil wat die personages hebben, en dat is vrijheid. Ze trekken zich niets aan van wat anderen denken of zeggen. Ze laten zich niet naar beneden trekken door de sociale verwachtingen. Ze doen wat ze willen en omarmen hun verschillen. Ze houden van elkaar en komen daar ook openlijk voor uit. De Addams Family is een zeer gezond gezin, en ze zijn extreem spontaan en verrassend. En we houden allemaal van verrassende mensen.»

Een van je tegenspelers is Christina Ricci, die de rol van Wednesday speelde in twee andere films over ‘The Addams Family’. Heb je haar om tips gevraagd?

«Nee, we hadden een onuitgesproken overeenkomst dat we het daar niet over zouden hebben. Ik moest mijn eigen ding do en en we zouden gewoon samenwerken als acteurs. Maar ik geef toe dat het soms een beetje bizar was om haar op de set te zien. Voor mij is ze nu eenmaal Wednesday Addams, en als je dan zelf die kostuums moet aantrekken en het personage spelen, heb je schrik dat je zal overkomen als een afkooksel. Christina was echter heel cool. We hebben ons prima geamuseerd.»

Hoe was je verhouding met de geweldige acteur die Thing speelt, de afgehakte hand?

«Die acteur heet Victor Dorobantu, en hij is eigenlijk een goochelaar. Soms liet hij me trucs zien. Meestal moest hij zich in de meest oncomfortabele posities wringen. Hij droeg ook een masker, waardoor hij niemand goed kon horen en omgekeerd. Maar hij was een heel toffe man.»

Als een actrice een rol als Wednesday Addams speelde en vervolgens overstapte naar films als ‘Scream’ en ‘X’, zouden we zeggen dat ze volwassen wordt. Is het niet vreemd om de tegenovergestelde beweging te maken?

«Eerlijk gezegd was ik niet van plan om een tv-serie te doen. Ik heb veel tv gedaan toen ik jonger was en mijn doel was om me te concentreren op film. Dat kwam ook net van de grond. Maar als je dan de kans krijgt om met een legendarische regisseur als Tim Burton te werken en een personage te spelen dat zo uniek is, laat je die niet liggen. Iconische personages zijn zeldzaam, en al zeker Latino personages. Ik zie het dus niet als een stap terug. Er is zoveel verscheidenheid qua films en televisie, zoveel genres die ik kan verkennen.»

Waar komt je liefde voor duisternis en horror eigenlijk vandaan?

«Ik heb altijd al graag gore ( een filmgenre dat bloed en verminkingen niet schuwt, nvdr.) en geweld gezien, dus ik word er vanzelf toe aangetrokken. Ik kan niet nee zeggen tegen een goed horrorverhaal. En omdat het genre tegenwoordig de cinema’s overeind houdt, doen er veel sterke griezelscripts de ronde. Het zijn ook altijd geweldige sets omdat iedereen blij is om eraan mee te werken. Als acteur kun je ook echt ver gaan. Het is zeer therapeutisch om te doen. Ik kan het iedereen aanbevelen.» (lacht)

‘Wednesday’ is te zien op Netflix.

Review ‘Wednesday’ ***

Krantenstrips tussen 1938 en 1964. Een tv-serie tussen 1964 en 1966. Een tekenfilmreeks in 1973. Twee langspeelfilms in de vroege jaren 1990. Een nieuwe tv-serie eind jaren 1990. Twee lange animatiefilms in het recente verleden. En nu een Netflix-serie. Om maar te zeggen dat de Addams Family, dat kooky en spooky gezin vol bizarre karakters, de wereld blijft intrigeren. Het grote verschil met de voorgaande incarnaties is echter dat ‘Wednesday’, de nieuwe reeks in kwestie, zich focust op één van de personages. We zien hoe dochter Wednesday, het tienermeisje met het immer uitgestreken gezicht en de morbide interesses, naar een bijzondere school voor buitenbeentjes wordt gestuurd en daar een duister mysterie op het spoor komt. Het is niet zo moeilijk om te zien waar de makers de mosterd gehaald hebben: ‘Harry Potter’, Edgar Allan Poe en horrorklassiekers als ‘Carrie’. Dat gebrek aan pure originaliteit maakt ‘Wednesday’ echter goed met een gitzwart gevoel voor humor en vooral een verrassend goede hoofdvertolking door Jenna Ortega.