GAMES. 7 Wonders Architects: een wonderbaarlijk bordspel voor onder de kerstboom

Binnenkort is het weer de tijd van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Staan gezond eten en meer sporten steevast bovenaan de lijst? Misschien houd je het dit jaar wel vol en zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Mik dit jaar op een iets realistischer wonder en leg het bordspel ‘7 Wonders Architects’ van Repos Productions tussen de pakjes onder de kerstboom.

door
Rufus Verswijvel
Leestijd 3 min.

Wist je dat van de originele zeven wereldwonderen er nog maar eentje overblijft? Gelukkig kunnen we ze wel nog in spelvorm aanschouwen. Voordat je de pracht en praal van weleer mag ervaren, zal je eerst de handen uit de mouwen moeten steken en grondstoffen verzamelen.

‘7 Wonders Architects’ is een spel voor 2 tot 7 spelers waarbij je na ongeveer 25 minuten weet wie de winnaar is. Het is zeer snel en eenvoudig te begrijpen, maar er komt toch ook wat tactiek aan te pas. Kortom, een fijn familiespel.

Van blauwdruk tot wereldwonder

Zoals het een goede architect betaamt, start je met een blauwdruk. Daarop kiest elke speler één van de wonderen. De spelerskaarten worden telkens met hun afbeeldingen naar boven tussen jezelf en de speler links van je geplaatst. Vervolgens wordt het centrale speelveld voorzien van de nodige fiches en een gedekte trekstapel.

Om het tempo erin te houden is een spelbeurt beperkt tot enkele opeenvolgende acties: een kaart trekken, die kaart spelen, bouwen en/of effecten uitvoeren. Je begint door de bovenste (zichtbare) kaart van de stapel links of rechts te nemen. Wie van risico’s houdt kan ook een gedekte kaart van de centrale stapel nemen in plaats van een open kaart te kiezen. De getrokken kaart leg je vervolgens voor je neer en je voert het effect ervan uit. Kaarten geven grondstoffen, overwinningspunten, militaire slagkracht of wetenschappelijke ontwikkelingen. Zodra je aan een onderdeel van jouw wonder kan bouwen, moet je dit ook doen door de bijhorende grondstoffen af te leggen.

Afhankelijk van het afgewerkte onderdeel van een wonder, krijgt die speler overwinningspunten of een extra uniek effect verbonden aan zijn constructie.

Zodra de laatste vleugel van een monument voltooid is, is het spel afgelopen en worden de punten opgeteld, wat bepaald wie de beste architect ter wereld is.

Ons verdict

Al meer dan 10 jaar lang staan de games van het ‘7 Wonders’-universum garant voor spelplezier voor gamers van alle leeftijden. Het verbaast dan ook niet dat deze laatste nieuwe uitgave weer een topper is.

De omvangrijke inhoud is netjes per speler/wonder verdeeld in afzonderlijk afsluitbare doosjes, zodat het opstellen van het spel letterlijk in een handomdraai achter de rug is. Dankzij deze opbergmethode worden de spelonderdelen nooit door elkaar geschud als je het spel meeneemt in een reistas of rugzak.

Het herkenbare design van Etienne Hebinger is voorzien van extra markeringen, zodat ook spelers die last hebben van kleurenblindheid zonder zwoegen en zweten kunnen aanschuiven voor een spelletje.

Perfect voor tijdens de feestdagen

Deze versie van 7 Wonders kan je met maar liefst 7 spelers spelen. In tegenstelling tot veel andere bordspellen met een dergelijk spelersaantal, zorgen meer spelers er hier niet voor dat je eindeloos moet wachten voordat jij nog eens aan zet bent. Ook jongere spelers kunnen moeiteloos deelnemen want de spelregels zijn kinderspel.

Ondanks het feit dat de regels voor iedere speler dezelfde zijn, is ieder wonder een beetje anders. Afhankelijk van het gekozen wonder krijg je bij sommige onderdelen een extra bonuseffect waar enkel jij gebruik van kan maken. Uiteraard hebben jouw tegenstanders ook allemaal een uniek effect.

Score

Spelinhoud *****

Spelregels*****

Artwork***

Replayability****

7 Wonders Architects is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt of op de webshop van Asmodee .