GAMES. Mariposas: Fladderend naar de overwinning

Ieder jaar verlaten miljoenen bontgekleurde monarchvlinders Mexico om zich te verspreiden over het continent om tot slot in de herfst terug te keren. Geen enkele vlinder overleeft echter een hele tocht, maar zijn nakomelingen voelen een onweerstaanbare drang om terug te keren naar Michoacán waar hun (over)grootouders ooit aan de reis begonnen. Wist je dat deze kleine beestjes op deze manier maar liefst 5.000 kilometer afleggen?

door
Rufus Verswijvel
Leestijd 2 min.

In Mariposas maken 2 tot 4 spelers deel uit van deze fantastische tocht doorheen het oosten van Noord-Amerika en vliegen ze mee over uitgestrekte bloemenweides. Tijdens jouw beurt laat je je vlinders uitvliegen door één van de actiekaarten uit jouw hand te spelen.

Als jouw gevleugelde vriendjes op een bloemenveld landen, neem je de bijhorende bloemfiches uit de voorraad. In grote steden zijn de natuurlijke rustplaatsen voor de vlinders helaas grotendeels verdwenen… Gelukkig zijn er wel nog kunstmatige tussenstops gecreëerd door vlinderliefhebbers. Als je vlinder zijn tocht in een stad eindigt, draai je de tussenstopfiche om en activeer je de daarop afgebeelde actie. Als je de speler bent die een fiche omdraait, rol je ook met de dobbelsteen om een extra bloemenfiche op te eisen. De meeste van deze tussenstops geven je een levenscycluskaart van een bepaalde kleur, maar soms krijg je ook extra bloemfiches of een bonus verplaatsingskaart.

Naarmate de beurten vorderen en de tijd verstrijkt, gaat de lente over in zomer en herfst. Ieder seizoen duurt respectievelijk 4, 5 en 6 speelbeurten. Op het eind van ieder seizoen worden er punten toegekend. Zo krijg je bijvoorbeeld voor iedere vlinder die zich ten noorden van Atlanta bevindt 3 overwinningspunten. Enkel in het laatste seizoen kunnen spelers naast de doelen op de kaart ook extra overwinningspunten scoren als ze hun 4de generatie monarchvlinders succesvol terug laten keren naar Michoacán waar ons verhaal begon. De speler die op het einde de meeste punten heeft behaald, proeft de zoete nectar genaamd ‘overwinning’.

Ons verdict

De ogenschijnlijk eenvoudige spelregels van Mariposas vergen meer inzicht en strategische planning dan initieel verwacht. Jouw vlinders verder naar het Noorden sturen levert voordelen op, maar zorgt er ook voor dat je in de herfst een veel langere terugreis voor de boeg hebt. Met een zeer beperkt aantal beurten per seizoen en de wisselende voorwaarden om punten te scoren moet je dus goed uit je doppen kijken.

De willekeurig getrokken seizoenskaarten geven een onverwachte twist aan het spel, want aan het begin van een nieuw seizoen bevindt jouw vlinderfamilie zich misschien wel aan de totaal verkeerde kant van het bord. De factoren die het spel telkens willekeurig laten verlopen zijn de seizoenkaarten, tussenstopfiches en de levenscyclustegels. Dankzij deze drie elementen kan je Mariposas blijven spelen.

Mariposas is verkrijgbaar via de webshop van White Goblin Games of bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt.