GAMES. ‘Paranormal Detectives’: Sherlock Holmes met bovennatuurlijke krachten

Hoor jij soms voetstappen terwijl je weet dat er niemand in de buurt is of liggen spullen plots niet meer waar je ze hebt achtergelaten? Wie weet probeert een geest jou wel iets duidelijk te maken. In het detectivespel ‘Paranormal Detectives’ van Lucky Duck Games is dat zeker het geval. De politie kan jouw connectie met de geestenwereld goed gebruiken, want er liggen maar liefst 26 cold cases op jou te wachten!

door
Rufus Verswijvel
Leestijd 3 min.

Er is zojuist een lijk gevonden, maar niemand weet precies hoe de onfortuinlijke ziel écht aan zijn einde is gekomen. Gelukkig kunnen de detectives een beroep doen op hun paranormale gaven om met de overledene te communiceren. Maar spreken met iemand aan de andere zijde verloopt niet altijd zo vlot als je zou hopen...

Kruip in de huid van een lijk

Bij iedere case neemt een andere speler de rol van dode op zich. Zo krijgt iedereen de kans om te ontdekken of een bestaan als klopgeest je op het lijf geschreven is. De geest mag niet spreken, maar krijgt wel de hoofdrol in het verhaal. Want zonder goede hints zal de moordenaar voor altijd vrij rondlopen.

Iedere detective mag om de beurt de etherische wereld betreden en een vraag stellen aan de geest. Zo probeer je Cluedogewijs te achterhalen wie het slachtoffer is, en waarom/hoe/waar/met welk wapen de moord werd gepleegd.

Jouw seance met de gestorven speler is echter niet privé. Alle andere spelers die momenteel niet aan zet zijn kunnen luistervinken en belangrijke info toevoegen aan hun dossier. Formuleer je vraag daarom zeer zorgvuldig en bouw voort op de kennis die je al wist te vergaren uit de vorige rondes.

Actiekaarten

Naast het geesten oproepen, zijn er nog manieren om contact te leggen met het hiernamaals. Daar zorgen de actiekaarten voor. Met de ganzenveerkaart probeert de geest iets te schrijven terwijl de detective de pen vasthoudt. Als een speler de duistere spiegelkaart gebruikt, mag de overledene maximaal drie seconden lang iets uitbeelden. Als de detectives er echt niets van bakken, dan kan de geest ingrijpen door zelf een interactiekaart te spelen. Daarmee krijgen de speurneuzen een extra hint die hopelijk klaarheid schept. Je wilt tenslotte ook dat je moordenaar gevat wordt…

Als een detective denkt te weten hoe de vork in de steel zit, mag hij proberen de case op te lossen. De geest noteert dan (in het geheim) hoeveel antwoorden juist waren. Als iemand twee keer fout raadt, is het spel voor die speler afgelopen. De eerste detective die de vijf elementen van de case oplost, is de beste paranormale detective van het jaar. Of als iedereen twee keer fout gokt: diegene met de meeste juiste antwoorden.

Ons verdict

‘Paranormal Detectives’ doet denken aan de ‘Black Stories’-reeks waarbij je aan de hand van ja-neevragen moet achterhalen hoe iemand om het leven is gekomen. Dit spel kent wel extra spelregels om alles wat interactiever en uitdagender te maken. ‘Paranormal Detectives’ is, ondanks het macabere thema, een sfeermaker waarbij iedereen gegarandeerd kramp in zijn kaak heeft van het lachen.

Waar je in dit spel wel rekening mee moet houden, zijn de dode momenten. Als detective heb je tijd nodig om een volgende vraag uit je mouw te schudden en voor de geest is het ook niet makkelijk om zonder te praten uit te beelden dat je – om maar iets te zeggen - levend begraven bent.

‘Paranormal Detectives’ is niet het eerste murder mystery spel van Lucky Duck games. En net zoals bij hun vorige games ben je uitgespeeld zodra je de moordzaken allemaal hebt opgelost. Gelukkig ben je met de 26 scenariokaarten wel eventjes zoet. Daarnaast kan je extra scenario’s downloaden, of er simpelweg zelf een aantal verzinnen.

‘Paranormal Detectives’ is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt of op de webshop van Lucky Duck Games. De Nederlandstalige versie van dit spel wordt uitgegeven door 999Games.

Score

Spelinhoud***

Spelregels****

Artwork****

Replayability**