John Cleese zegt lezing op Cambridge af vanwege Hitler-rel

De Britse acteur John Cleese heeft een lezing op de universiteit van Cambridge afgezegd. De 82-jarige komiek zou morgen een toespraak houden voor een groep studenten. Maar omdat de universiteit een kunsthistoricus die eerder Adolf Hitler imiteerde heeft afgezegd, besloot Cleese dat ook hij niet op de universiteit thuishoort.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Ik blacklist mijzelf graag voordat iemand anders het doet», laat Cleese weten op Twitter. «Het spijt mij oprecht voor de studenten. Ik sta ze graag te woord op een plek waar woke regels niet de dienst uitmaken.»

De komiek imiteerde Adolf Hitler in het iconische programma ‘Monty Python’s Flying Circus’, waar de ‘Führer’ in een pension in een Engels badplaatsje te zien was. Ook deed Cleese als zijn personage van hoteleigenaar Basil Fawlty in de serie ‘Fawlty Towers’ een imitatie van de Führer. Dat deed hij in de aflevering waarin hij zijn Duitse gasten vooral niet met de Tweede Wereldoorlog wil confronteren.

Cleese studeerde in de jaren 60 zelf aan de universiteit van Cambridge. Het afzeggen van de kunsthistoricus vanwege de Hitler-imitatie werd maandag gecommuniceerd door de voorzitter van de onderwijsinstelling. De universiteit heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de Britse komiek.