Kunstcollectie Paul Allen levert recordbedrag van zeker 1,5 miljard euro op

De kunstcollectie van de in 2018 overleden Microsoft-oprichter Paul Allen heeft op een veiling meer dan 1,5 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro) opgeleverd. Nooit eerder leverde één veiling zoveel op, schrijft de krant The New York Times. De opbrengst loopt nog verder op. Ook vandaag worden kunstwerken uit de collectie van Allen geveild.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Veilinghuis Christie’s verwachtte dat de 150 kunstwerken samen zo’n 1 miljard dollar zouden opleveren. Die verwachting werd op de eerste dag van de veiling al overtroffen.

Volgens Christie’s ging het om «de grootste en meest uitzonderlijke kunstveiling in de geschiedenis». Zeldzame werken van Paul Cézanne, Georges Seurat, Vincent Van Gogh en Gustav Klimt gingen elk onder de hamer voor ruim 100 miljoen dollar.

Goed doel

De volledige opbrengst van de kustcollectie, die een periode van vijf eeuwen beslaat, gaat naar een goed doel. Dat maakte de veiling volgens de directeur van het veilinghuis, Guillaume Cerutti, «zeer speciaal».

Allen, die samen met Bill Gates in 1975 het bedrijf Microsoft oprichtte, overleed vier jaar geleden op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Zijn vermogen werd door het Amerikaanse tijdschrift Forbes op zo’n 21,7 miljard dollar geschat. Tijdens zijn leven was hij een bekende filantroop.