MOVIES. Reese Witherspoon en Ashton Kutcher stappen uit de friendzone in ‘Your Place or Mine’

‘Your Place or Mine’ is de eerste romantische komedie waarin Reese Witherspoon e n Ashton Kutcher samen te zien zijn, en ze beslissen om… uit elkaar te gaan. Hun personages, Debbie en Peter, zijn al 20 jaar bevriend, maar de ene woont in Los Angeles en de andere in New York. Op een dag krijgen ze het idee om van appartement te ruilen, en dat heeft zo zijn gevolgen.

door
Stanislas Ide
Leestijd 4 min.

Je ziet niet vaak een romantische komedie waarin de hoofdfiguren elk aan één kant van het land wonen. Hoe hebben jullie het aangepakt om ondanks die afstand toch een bepaalde chemie te creëren?

Reese Witherspoon: «Ik kreeg zowat een maand voor de opnames het gevoel dat het misschien niet simpel zou worden. Ashton en ik kenden elkaar totaal niet. We hadden elkaar misschien één keer ontmoet op een feestje. Om heel eerlijk te zijn, ik vond het heel vreemd.»

Ashton Kutcher: «Ik dacht dat ik die avond best grappig was, maar blijkbaar had ik bitter weinig indruk gemaakt.» (lacht)

Reese: «We stonden voor een dubbele uitdaging: doen geloven dat we al 20 jaar de beste vrienden van de wereld waren en ook nog eens de romance duidelijk maken. Debbie en Peter weten alles van elkaar, en die energie moesten we absoluut in onze vertolkingen zien te krijgen. Om ons voor te bereiden, hebben we elkaar dus elke dag filmpjes van onszelf gestuurd.»

Ashton: «Elke dag, zonder uitzondering! We zonden elkaar video’s waarin we zo’n beetje alles vroegen wat we konden bedenken. Banale vragen maar ook meer diepzinnige bedenkingen.»

Reese: «Dat werd al snel heel plezierig! Het duurde niet lang voor onze kinderen erbij betrokken werden, en daarna onze honden. Op een dag heb je zelfs mijn vader ontmoet. Het was zeer inclusief allemaal.» (lacht)

Ashton: «Ik kan je vertellen dat Reese graag rondhangt in haar veranda. Meestal was dat de plek waar ze haar filmpjes opnam. In elk geval konden we op de duur heel natuurlijk met elkaar praten, en in die ambiance zijn we aan de opnames begonnen.»

Reese: «We zouden al die filmpjes moeten verzamelen om er één grote montage van te maken.»

Ashton: «Dat klinkt als een leuk idee… maar ik denk niet dat we er in de praktijk blij mee zouden zijn.» (lacht)

Jullie personages zijn grote boekenliefhebbers. Jullie ook?

Reese: «Je weet wat ze zeggen over mensen uit de filmwereld. Die kunnen niet lezen! (lacht) Nee serieus, ik verslind elk boek dat ik in handen krijg. Ik hoefde echt niet veel te oefenen om geloofwaardig over te komen in deze film. Maar ik denk niet dat Aline [Brosh McKenna, regisseur, nvdr.] mijn personage op mij heeft gebaseerd. Debbie en Peter, de hoofdfiguren, waren al in de eerste versie van het scenario dol op boeken, lang voordat Ashton of ik bij het project betrokken waren.»

Ashton: «Ik kan niet lezen, maar ik kan wel goed doen alsof! (lacht) Eigenlijk lees ik weinig fictie. Mijn personage schrijft echter romans en ademt literatuur. Aline heeft me dus een tiental titels gestuurd om me in onder te dompelen. Elk boek bevatte een kaartje met een beschrijving van wat Peter had ontdekt of onthouden toen hij ze las. En vooral hoe die zijn talent als schrijver gevoed hebben.»

Welk boek is je het meest bijgebleven?

Ashton: «Ik denk meteen aan ‘When Breath Becomes Air’ van Paul Kalanithi, over zijn strijd tegen longkanker. Daar was ik kapot van. ‘High Fidelity’ van Nick Hornby vond ik ook sterk, net als ‘Nothing to See Here’ van Kevin Wilson.»

Reese: «Stop met liegen, je hebt die niet allemaal gelezen.»

Ashton: «Toch wel! Aline vertelde me dat ze enkele boeken aan de lijst had toegevoegd waarvan ze dacht dat Peter ze overschat zou vinden. Ik zal niet zeggen welke dat waren, maar ik geef toe dat ik soms effectief niet goed wist wat ik moest denken. Alles bij elkaar heb ik nu wel zin gekregen om wat meer fictie te proberen.»

Wat moeten we volgens jullie onthouden van de film?

Reese: «Dat het de moeite loont om risico’s te nemen en nieuwsgierig te zijn naar wat het zal geven. We hebben vaak de neiging om vast te roesten in onze gewoonten. We denken dat we redelijk zijn maar eigenlijk hebben we schrik om de sprong te wagen. Ik hoop dat ‘Your Place or Mine’ de mensen zin zal geven om in het diepe te duiken.»

RECENSIE ‘YOUR PLACE OR MINE’ **

Debbie (Reese Witherspoon) en Peter (Ashton Kutcher) zijn al 20 jaar boezemvrienden. Zij woont in Los Angeles en hij in New York, maar omdat ze elkaar elke dag bellen (met video of niet) blijft hun band heel hecht. Wanneer Debbie naar Manhattan moet om een week opleiding te volgen, stelt Peter voor om in zijn chique appartement te komen logeren. Hij zal intussen in haar huis in Californië trekken en voor haar zoon zorgen. Blijkt dat ze elkaar lang niet zo goed kennen als ze dachten. En dat hun onenightstand van 20 jaar geleden misschien toch meer om het lijf had. ‘Your Place or Mine’ is een brave romantische komedie die herinnert aan ‘The Holiday’ en ‘My Best Friend’s Wedding’ en netjes binnen de lijntjes kleurt. Hij tikt alle vakjes aan die je mag verwachten, van de amoureuze verklaringen in een luchthaven tot de sarcastische commentaar van nevenpersonages (Zoe Chao en Tig Notaro, de uitschieters van de film). Gefundenes Fressen voor de fans van het genre, en dus ook prima voer in de aanloop naar Valentijn. (si)

‘Your Place or Mine’ is vanaf 10 februari beschikbaar op Netflix.