SERIE. Leonardo DiCaprio over de komische klimaatserie ‘Don’t Look Up’: «Humor helpt om een ramp te begrijpen»

In zijn eerste echte komedie speelt Leonardo DiCaprio een wetenschapper die niet snapt waarom we niets doen terwijl ons een ramp te wachten staat. Het thema — en specifieker de klimaatcrisis — ligt de acteur al lang nauw aan het hart. In ‘Don’t Look Up’ verdedigt hij het aan de zijde van onder meer Jennifer Lawrence, Meryl Streep e n Cate Blanchett.

door
Stanislas Ide
Leestijd 3 min.

In ‘ Don't Look Up ’ speel je een wetenschapper die door niemand geloofd wordt. Nochtans zoeft er een komeet naar de Aarde…

Leonardo DiCaprio : «Adam [McKay, de regisseur, nvdr] heeft het eigenlijk over de klimaatcrisis. Een komeet klinkt echter urgenter. In de film heeft de wereld zes maanden om te reageren maar de heldhaftige redding laat op zich wachten. De politiek gebruikt de waarschuwing van mijn personage liever om er zelf voordeel uit te halen, via fake news en andere ‘alternatieve feiten’. Wij hopen in elk geval dat de film de mensen ertoe zal aanzetten om naar de wetenschap te luisteren. Dat valt de laatste jaren precies niet mee!» (lacht)

Op wie heb je je personage gebaseerd ?

«Op wetenschappers die ik de voorbije jaren heb mogen ontmoeten. Het zijn ongelooflijke mensen en ze doen er alles aan om duidelijk te maken hoe dringend het probleem is, maar ze zien ook dat hun boodschap de krantenkoppen niet haalt. Ik ben echter niet de enige wetenschapper in dit verhaal. Jennifer Lawrence vertegenwoordigt de vranke en directe stem van de beweging, zoals bijvoorbeeld Greta Thunberg. Ik probeer binnen het systeem te werken.»

Het mediacircus in de film is surrealistisch. Maar het doet wel denken aan de manier waarop we nu over de pandemie praten.

«Nochtans is die crisis pas losgebarsten nadat we al bezig waren met de film. Zo zie je maar hoe humor ons kan helpen om een ramp te begrijpen.»

Waarom heb je zo lang gewacht om in een film met een duidelijk ecologisch thema mee te spelen ?

«Ik ben al tientallen jaren op zoek naar een film over de klimaatcrisis. Alleen is het moeilijk om daarover te praten omdat we niet goed meer weten wat de oplossing is. Het is het enige onderwerp dat iedereen op aarde aanbelangt, en we kunnen er niet over praten. Adam McKay heeft echter het antwoord gevonden om het gesprek toch op gang te krijgen. De wetenschap geeft de feiten, maar de kunst maakt het mogelijk om de emoties die ze losmaken te verteren.»

Don’t Look Up ***

Wat zou je doen als je wist dat een komeet binnen 6 maanden de Aarde zou verwoesten? Astronomen Randall (DiCaprio) en Kate (Jennifer Lawrence) willen dat de mensheid dringend actie onderneemt. Maar in onze oppervlakkige wereld, waar de wetenschap geen gewicht meer in de schaal legt, neemt niemand hen ernstig. Na zijn succesvolle politieke satire ‘Vice’ steekt Adam McKay in deze bijtende ecologische fabel de draak met onze collectieve domheid. Het begin doet denken aan ‘Armageddon’, maar zodra Lawrence een joint opsteekt om haar ontdekking te verteren, denk je eerder aan ‘Mars Attacks’. Ze speelt DiCaprio ook helemaal van het scherm, net zoals Cate Blanchett als flirterige journaliste en Meryl Streep als kloon van Donald Trump. ‘Don’t Look Up’ duurt te lang, maar het einde van de wereld is nog nooit zo slim belicht.