SOUNDCHECK. Fred Again.. blik terug op twee waanzinnige jaren: «‘Actual Life’ zal altijd een trilogie blijven»

Tenzij je de voorbije twee jaar op het internationale ruimtestation hebt verbleven, heb je zeker van Fred Again.. gehoord. Het Britse dance-fenomeen ligt sinds begin 2020 op ieders lippen. Niet zo lang geleden was hij producer voor bekende artiesten, tot hij een soloproject opstartte met drie albums, collectief getiteld ‘Actual Life’. Hij kwam ook drie keer langs in België, waarbij met name zijn concert in de Ancienne Belgique in december ronduit historisch was. Metro blikt met de Britse DJ terug op twee waanzinnige jaren.

door
Sébastien Paulus
Leestijd 4 min.

Voor je aan je soloproject begon, heb je samengewerkt met een hele resem bekende namen zoals Ed Sheeran. Wat gaf je zin om zelf muziek te gaan maken?

Fred Again..: «Ik had het gevoel dat er iets was wat ik moest doen maar waar ik niet genoeg tijd aan besteedde. Ik had vroeger al verschillende tracks gecreëerd die niet voor andere artiesten bedoeld waren. Nadat ik zoveel gegeven had aan anderen vond ik dat het tijd was om me meer op mezelf te concentreren.»

Toen je je eerste album ‘Actual Life’ uitbracht, zaten we midden in een pandemie en was ons leven dus alles behalve normaal. Die context gaf niet bepaald zin om te dansen, en toch is het album viraal gegaan. Heb je enig idee waarom?

«Totaal niet, en ik denk ook dat ik de minst geschikte persoon ben om die vraag te beantwoorden. Ik beleef mijn muziek niet op dezelfde manier als het publiek dat de tracks te horen krijgt.»

Je track ‘Marea’ is zowat een anthem geworden voor een generatie die gefrustreerd was door Covid-19. Had je dat gevoel ergens ook in gedachten toen je die song schreef?

«Ik begrijp eerlijk gezegd nog altijd niet wat er met die song is gebeurd. (lacht) De inspiratie komt oorspronkelijk van de energie die ik bij mijn vrienden zag, maar door de gezondheidscrisis kreeg dat nummer duidelijk een totaal andere dimensie. Ik vind het heel moeilijk om het uit te leggen.»

In je albums heb je het verschillende keren over geestelijke gezondheid, een thema dat de laatste jaren enkel meer in de aandacht is gekomen. Waarom is dat volgens jou zo’n belangrijk onderwerp geworden in onze samenleving?

«Ik denk dat het altijd al belangrijk is geweest. Het grote verschil is dat het vandaag evenveel gewicht draagt als fysieke gezondheid, en dat vind ik een goed teken. Het laat zien dat we evolueren, als mens en als maatschappij. We moeten het thema ernstig nemen. Wat dat betreft, gaat het volgens mij in de goeie richting.»

Je eerste drie albums, ‘Actual Life 1, 2 en 3’, zijn gebaseerd op korte geluidsfragmenten uit je eigen leven en op dingen die je online aangetroffen hebt. Wanneer weet je dat je een sample gevonden hebt waar je iets mee kunt aanvangen?

«Ik neem voortdurend dingen op. Elke dag verzamel ik meer en meer content op mijn telefoon. Soms herinner ik me dan een sample waar ik een bepaalde emotie bij voelde en krijg ik zin om die in een stuk muziek te verwerken. Het is allemaal gebaseerd op hoe ik de wereld zie en welk gevoel ik erbij heb.»

Hoe ga je van zo’n sample naar een afgewerkte track?

«Dat is een werk van lange adem. Ik doe honderden pogingen voor ik een track volledig afwerk. Maar dan ben ik er nog niet. Neem een song als ‘Danielle’. Daarvan heb ik tientallen afgewerkte versies gemaakt, en daarvan heb ik er dan eentje geselecteerd om op het album te zetten. Omgekeerd heb ik een song als ‘End of Me’ op één enkele namiddag gecreëerd, omdat mijn eerste instinct meteen ook het juiste was.»

Ben je nu klaar met ‘Actual Life’, of krijgt het project nog een vervolg?

«Nee, ‘Actual Life 3’ was het laatste hoofdstuk. Ik heb echt het gevoel dat ik helemaal klaar ben met dit project. Ik moet deze bladzijde omslaan en vooruitgaan. Songs schrijven over dit soort dingen is een heel intense bezigheid en ik heb er nood aan om me ergens anders op te focussen. ‘Actual Life’ zal dus altijd een trilogie blijven.»

Actual Life (*****) samengevat

Op twee jaar tijd heeft Fred Again.. drie albums uitgebracht die stuk voor stuk een plaats zullen vinden in de elektronische muziekgeschiedenis. De Britse artiest heeft zowel qua vorm als qua inhoud de perfecte manier gevonden om een jonge generatie aan te spreken die vol frustraties zit door de gezondheidscrisis. De trilogie is een soort dagboek van de lockdown, doordrongen van een gevoeligheid en een vindingrijkheid die je de voorbije jaren nergens anders aantrof. Ondanks — of misschien net dankzij — Covid-19 maakte Fred Again.. zijn grote doorbraak, en niets of niemand lijkt hem nog te kunnen tegenhouden.

En wat heeft Fred Again.. Live te bieden?

In mei vorig jaar trad Fred Again.. op in de Orangerie van de Botanique, niet eens voor een volle zaal. Zes maanden later, toen hij een concert gaf in de Ancienne Belgique, was de boel volledig uitverkocht en betaalden mensen op de zwarte markt meer dan 200 euro voor een ticket. Het moet gezegd dat de show die de artiest die avond bracht met voorsprong het beste was wat we in 2022 gezien hebben. Het publiek viel elkaar in de armen, de DJ amuseerde zich te pletter, en de hele set was opgetrokken uit hits. Alles wat een memorabele avond moet hebben, quoi. De programmatoren hebben het ook gemerkt, want ‘Magic Freddie’ staat volgende zomer op de affiche van Werchter, waar hij op zaterdag 1 juli headliner is in ‘The Barn’. Vooral niet te missen.