SOUNDCHECK. Monsterhit ‘Nu Wij Niet Meer Praten’ van Jaap en Pommelien wordt een theatertour:«We wisten dat we iets magisch in handen hadden»

Met ‘Nu Wij Niet Meer Praten’ scoorden Jaap Reesema en Pommelien Thijs dé monsterhit van de afgelopen maanden in de Lage Landen, met nummer 1-noteringen in zowel de Belgische als de Nederlandse hitlijsten. Naar aanleiding van het overdonderende succes besloot het tweetal om een heuse theatertour te wijden aan de hit, aangekleed met een full band en een rits eigen nummers. Metro zocht het gouden duo op voor meer tekst en uitleg.

door
Quentin Soenens
Leestijd 4 min.

Jaap, jouw zangcarrière kwam van de grond toen je de Nederlandse ‘X Factor’ won in 2010. Pommelien, jij hebt een acteercarrière uitgebouwd op de Vlaamse televisie en daarnaast heb je je zangkunsten geëtaleerd op YouTube. Hoe hebben jullie elkaar gevonden voor deze samenwerking?

Pommelien: «We hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij de Radio 2 Zomerhit. Daar was ik met #LikeMe aan het optreden en Jaap met Regi.»

Jaap: «Na ‘Liefde Voor Muziek’ wilde ik een eigen plaat uitbrengen. Ik zocht een tweede stem voor een duet, en moest qua stemgeluid en profiel vrij snel aan Pommelien denken. Ik had haar zien optreden bij de Radio 2 Zomerhit en heb contact met haar gezocht. Pommelien was meteen verliefd op de song die ik als duet wou uitbrengen. In amper een halfuur heeft ze zelf haar deel opgenomen – inclusief alle tweede stemmetjes en met alles erop en eraan. Ik had het nooit zo snel verwacht. Normaal gaat er een week over zo’n opname, maar Pommelien had het in een halfuurtje gefikst, in haar slaapkamer, en het klonk nog supergoed ook. Ik dacht meteen: ‘Dit is het’. Het was echt een magisch moment.»

Pommelien, had jij al van Jaap gehoord vóór jullie samenwerking?

Pommelien : «Ja, maar enkel in nummers van Regi, nooit in nummers van dit genre. Ik kende zijn stem vooral van op de radio.»

‘Nu Wij Niet Meer Praten’ is de afgelopen maanden uitgegroeid tot een monsterhit. Kunnen jullie dat succes verklaren? Wat is het geheim?

Jaap: «We hadden zo’n succes niet verwacht, maar we wisten wel dat we iets magisch in handen hadden. Het is ten eerste gewoon een goed liedje. Ten tweede merk je dat heel veel kindjes het na één keer horen kunnen zingen. Het is herkenbaar. De combinatie van het Vlaams van Pommelien en het Nederlands van mij; dat was ook al heel lang niet meer gebeurd, denk ik. Daarom is het in beide landen een succes geworden. De timing zat ook goed: we stonden allebei aan de vooravond van onze doorbraak. Alles viel op z’n plek.»

Pommelien: «Bovendien hadden mensen door corona minder contact met elkaar, en moesten ze zich aanpassen aan die nieuwe realiteit. Ik denk dat het nummer daarom ook heel goed geland is: luisteraars herkenden zich erin.»

Nu wijden jullie dus een theatershow aan de hit. Kunnen jullie al een tipje van de sluier oplichten?

Pommelien : «We gaan een resem covers brengen die we al te berde brachten in het kader van Rode Neuzen Dag. Daarnaast gaan we ook elk apart nieuwe muziek brengen.»

Jaap: «Het wordt niet louter een liedjesshow. Er is een persoonlijke dimensie: ‘Wie zijn Jaap en Pommelien?’»

Pommelien, je werd in Nederland al bestempeld als de nieuwste ster aan het Belgische showbizzfirmament, mede omdat je als tweede Belgische zangeres ooit de nummer 1–positie in de Nederlandse Top 40-hitlijst bereikte. Hoe ervaar jij die bliksemsnelle rise to fame ?

Pommelien: (lacht) «Wel fijn. Tot we op één stonden in Nederland wist ik zelfs niet dat er voordien maar één Belgische zangeres hetzelfde gepresteerd had. Vlaanderen is heel ontvankelijk voor Nederlandse artiesten: we hebben hier constant singles in de hitlijsten staan die uit Nederland komen overwaaien. Ik vond het dan ook heel leuk om dat eens in de andere richting te zien.»

Ga je je nu meer toeleggen op je zangcarrière? Want je bent natuurlijk ook actrice …

Pommelien: «Ik heb voorlopig de luxe gehad dat ik mijn zang- en tv-carrières kon combineren, en in mijn droomscenario kan ik dat blijven doen. Ik kan heel moeilijk kiezen tussen die twee, want ik hou van de afwisseling. Als dit zo kan blijven doorgaan, zou ik heel blij zijn.» (lacht)

Tot slot: hoe ziet de toekomst eruit voor jullie beiden?

Jaap: «We gaan allebei solo wat dingen uitbrengen. Nu concerten weer toegestaan zijn, zullen we weer lekker veel optreden, dus we gaan elkaar wel nog eens tegenkomen ergens te lande.»

De theatertour van 'Nu Wij Niet Meer Praten' houdt halt op zaterdag 6 november in het Ethias Theater in Hasselt, op vrijdag 19 november in de Capitole in Gent en op zondag 21 november in het Kursaal in Oostende.