SOUNDCHECK. Ramkot ramt erop los op tweede EP: «Onze muziek balanceert op de grens van radiovriendelijk en extreem raar»

Ramkot is niet alleen een dorp op 896 meter hoogte in Nepal, het is ook de smeuïge naam waarmee het Gentse trio Tom en Tim Leyman en Hannes Cuyvers sinds 2017 aan afbraakwerken doen door zich vakkundig van stevige gitaren te bedienen. In het dorpje Ramkot deed Tom ooit vrijwilligerswerk, maar nu zijn de rollen omgedraaid en laten de Vlaamse rockliefhebbers zich vrijwillig omverblazen door de new rock kids on the block. Met hun single ‘Red’ kroonde Ramkot zich tot winnaar van De Nieuwe Lichting 2021, en nu lossen de Gentenaars met ‘What Exactly Are You Looking For’ hun tweede EP. Metro ging rimrammen met Ramkot.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Quentin Soenens
Leestijd 4 min.

Dag mannen. ‘What Exactly Are You Looking For’; vanwaar die titel?

Hannes Cuyvers: «De songs draaien stuk voor stuk rond kijken – in de breedste zin van het woord – en perceptie. Over blindheid in de zin van jezelf blaasjes wijsmaken bijvoorbeeld, of blind zijn voor de waarheid. Omdat alle liedjes inhoudelijk verbonden zijn met elkaar moest de EP een titel dragen die de lading dekt, en dan kwam Tim ineens met het idee van ‘What Exactly Are You Looking For’.»

Tim Leyman: «Het is een tekstflard uit onze jongste single ‘Fever’ die mijns inziens uitermate toepasselijk was.»

Jullie hebben afgelopen zomer geramd op heel wat podia: heeft de festivalzomer gebracht wat jullie ervan verwacht hadden?

Tim: «Veel meer dan we hadden verwacht. Toen we begin dit jaar de Nieuwe Lichting wonnen keken we met een bang hartje naar de nabije toekomst, want er was toen nog veel onduidelijkheid over het culturele leven door corona. Maar ik denk dat we ons de voorbije zomer niet beter hadden kunnen inbeelden.»

Hannes: «Zeker vanaf 13 augustus, met de invoering van het Covid Safe Ticket voor evenementen. Dat was voor ons een verademing.»

2021 was jullie jaar van de doorbraak. Jullie geplande optreden op Pukkelpop moest het hoogtepunt worden, maar door de opgelegde coronamaatregelen trok de festivalorganisatie tijdens de opbouw de stekker uit editie 2021. Hoe hard kwam dat aan?

Hannes: «Dat was kut. Pukkelpop zou het grootste festival geweest zijn op onze concertagenda tot dan toe. We hadden wel het geluk dat we nog veel andere optredens hadden die zomer, daar hebben we ons aan opgetrokken.»

Tim: «Pukkelpop zou de kers op de taart geweest zijn, maar de taart op zich was ook al heel lekker.»

Hannes: «Zo mooi verwoord, Tim!»

Tim: «Ik heb filosofie gestudeerd hé, dat merk je.»

Over mooi en optredens gesproken: jullie rammen er steevast op los in gekleurd thermisch ondergoed. Is dat een rare vorm van bijgeloof?

Tim: «Dat idee is lang geleden, lang voor corona en De Nieuwe Lichting, ontsproten aan het brein van Hannes. Het opzet was om onszelf te onderscheiden van het publiek, ook visueel, en een eenheid te vormen op het podium. Toen Hannes opeens een foto van zichzelf in dat thermisch ondergoed doorstuurde, leek me dat de geknipte outfit.»

Hannes: «Ik wou een outfit in verschillende kleuren, maar drie kostuums in verschillende kleuren was dan weer te veel De Romeo’s. En dus hebben we afgeklopt op dat ondergoed. Het idee van dat ondergoed liep samen met het maakproces van onze eerste EP. Dat artwork bestond uit een collage van elementen die verwezen naar de inhoud van de songs: een ludieke benadering, en daar paste dat thermisch ondergoed goed bij. Maar de tijd is nu rijp voor een update: we zijn volop op zoek naar een nieuwe podiumoutfit.»

Wat is – naast dat thermisch ondergoed – jullie Unique Selling Point? Anders gezegd: wat onderscheidt jullie het meest van de andere Vlaamse bands in het genre van het stevigere beukwerk?

Tim: «We luisteren alle drie naar verschillende muziekgenres en die mix beïnvloedt de bandsound. Ik luister graag naar metal en stonerrock, Hannes is eerder aangetrokken tot elektronische, poppy muziek. Tom is dan weer verzot op underground techno. Elk bandlid betrekt zijn muzikale voorkeuren bij het creatieve proces. Het resultaat is een sound die niemand op z’n eentje gemaakt had kunnen hebben. Zo’n samenraapsel van invloeden uit diverse hoeken van het muzikale spectrum is iets unieks.»

Hannes: «Als ik echt de vinger moet leggen op wat ons onderscheidt van andere Belgische rockbands, zou ik zeggen dat we ‘behapbare’ poprocksongs proberen te maken. Tegelijk trachten we om steeds een onvoorspelbare factor in onze songs te smokkelen, zoals maatwisselingen en tempoveranderingen. Onze muziek balanceert net op de grens van radiovriendelijk en extreem raar. Een cocktail van invloeden.»

Tim: «De basis blijft wel altijd licht verteerbare, stevige rock, met een hoek af.»

Hannes, in een interview op Studio Brussel liet je je ontvallen dat «stevige rock te weinig aan bod komt op de radio». Vinden jullie dat het genre op de Vlaamse radio stiefmoederlijk behandeld wordt?

Tim: «Moeilijke vraag, want zoiets kan je over elk muziekgenre zeggen. Als het van ons afhing weerklonk er alle dagen enkel rockmuziek of dance met rock-'n-rollinvloeden op de radio. Maar ik denk dat het op zich wel goed meevalt met de rock op de Vlaamse radionetten. Studio Brussel heeft vorig jaar nog die nieuwe digitale zender Bruut gelanceerd; daar stonden we volledig achter.»

Hannes: «Rockmuziek is anno 2021 nog altijd relevant en onvervangbaar. De energie die een rockband uitstraalt vind je in geen enkel ander muziekgenre.»

Tim: «Je moet zweten op een podium, en er vloeit genoeg zweet als je rockmuziek bedrijft.»

Nu de tweede EP een feit is, lijkt de logische volgende stap een langspeeldebuut. Zit zo’n full album in de pijplijn?

Tim: «Er is nog geen exacte releasedatum, maar we zijn er volop aan bezig.»

Fijne vooruitzichten dus. Bedankt voor dit gesprek!

De EP ‘What Exactly Are You Looking For’ is nu uit. Op 19 en 20 november doet Ramkot try-outs in café De Kelk in Brugge. Op 1 en 2 december stelt Ramkot de nieuwe EP voor in de Vooruit in Gent.