SPOT ON. De Delvers: «Onze muziek is een ‘melting pot’ van invloeden uit jaren 80-genres»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan De Delvers, een Nederlandstalige newwaveband uit Boom.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie zijn De Delvers?

De Delvers is een Nederlandstalig nachtorkest. Een mix van new wave, postpunk en donkere belpop in het Nederlands, badend in echo’s van de jaren 80. Van donkere kinderrijmpjes over de troostende kracht van de nacht tot nummers vol bespiegelingen over de tijd waarin we leven.

Tom Kets (foto links): «We zijn met z’n vijven: Dries Emmerechts (zang/gitaar/beats), Laurens Primusz (gitaar, zang, toetsen), Silke Verslype (toetsen, zang), Menno Buggenhout (gitaar) en mezelf (bas, zang).»

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

«De band is geboren tussen de restanten van oude ringovens, steenbakkerijen en arbeiderswoningen in Noeveren (Boom). Hier repeteren we en maken we onze nummers. In 2018 brachten we ons debuutalbum uit en vorige maand volgde een tweede album ‘Hart in neonlicht’, dat verscheen bij het Gentse label Wagonmaniac Music.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

«We proberen vooral ons eigen ding te doen. Onze muziek is een ‘melting pot’ van invloeden uit jaren 80-genres: van cold wave tot postpunk, van donkere belpop tot industrial en elektro in combinatie met Nederlandstalige teksten. Door deze mix is er een typische De Delvers-sound ontstaan: ‘het geluid van het nachtorkest’, zeg maar.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«The Cure, Aroma Di Amore, Wire, Arbeid Adelt, Siglo XX.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij je aankomst daarboven?

«Erg moeilijk om hier een antwoord op te geven. Platen die je goed vindt, beschouw je toch een beetje als je kinderen waar je niet tussen wil kiezen. Maar voor vandaag: The Cure met ‘The Head On The Door’.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Spelen op leuke plekken, een derde plaat maken ... Onlangs speelden we samen met een acteur. Een combinatie van tekst en muziek die erg goed werkte. Ook onze muziek in een film lijkt ons wel iets. En uiteraard meer mensen in contact brengen met ons werk.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Voor de band zijn Tom Claes (Music Media Corner) en Nel Mertens (muziekrecensent) erg belangrijk geweest. Zij hebben ons vertrouwen gegeven in het begin, wat erg belangrijk is geweest voor ons als band.»

‘Hart in neonlicht’ is nu uit bij Wagonmaniac Music. De Delvers stellen hun album voor op 21/1 in Club B52 in Ichtegem, op 16/2 in CC De Steiger in Boom, op 16/3 in muziekcafé Kinky Star in Gent en op 26/4 in Monk in Brussel.