SPOT ON. Meis: «Ik maak kleine liedjes over grote onderwerpen»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig beginnende artiesten in de schijnwerpers. Vandaag is het woord aan Meis, het soloproject van Aysha de Groot. De Nederlandse mag zich de kleindochter van levende legende Boudewijn de Groot noemen én achtergrondzangeres van Eefje de Visser. Haar debuut-EP, ‘Een’, verscheen vorige maand.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie is Meis?

Aysha de Groot: «Met mijn soloproject maak ik Nederlandstalige indiepop. Kleine liedjes over grote onderwerpen als eenzaamheid en knokken tegen pech.»

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

«Muziek is me met de paplepel ingegoten. Ik ben een derde generatie muzikant, waardoor er altijd muziek om me heen is geweest en ‘muzikant’ als baan nooit echt iets onbereikbaars leek. Als kind schreef ik al tekstjes op en hield ik dagboeken bij. Ik schreef toen al ‘van me af’ als ik ergens mee zat. Later ben ik dit in tekst en zelfs songvorm gaan doen. Ik ben aan het Conservatorium van Amsterdam gaan studeren. Pas toen ik moest afstuderen ben ik zelf liedjes gaan uitwerken. De zoektocht zat hem vooral in een goede balans vinden tussen samenwerken met de juiste mensen en vertrouwen op mijn eigen kunnen. Daarom heb ik Meis in meerdere bandformaties uitgeprobeerd, totdat ik voelde dat het toch echt een soloproject moest zijn.»

Waarmee onderscheid je je van de grijze massa?

«Ik ben verliefd op de Nederlandse taal. Ik schrijf al mijn liedjes vanuit tekst en maak ook heel graag gebruik van het klank en ritme, wat woorden of zinnen al in zich hebben. Dat is de leidraad voor mijn melodieën en akkoordenprogressies. De tekst of het verhaal is het allerbelangrijkst voor mij, de productie is puur ter ondersteuning. Daarom zijn de producties op de EP zo minimaal mogelijk.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden je muziek weleens kunnen smaken?

«Bon Iver, Phoebe Bridgers, Big Thief, Eefje de Visser, Clairo.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou je aanvragen bij je aankomst daarboven?

«Hoef ik geen seconde over na te denken: ‘Stranger in the Alps’ van Phoebe Bridgers.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Ik droom over spelen op festivals zoals Lowlands of Rock Werchter. Nu je vraagt om mijn grootste ambitie, echt onrealistisch groot: het zou waanzinnig zijn als ik ooit in niet-Nederlands sprekende landen zou mogen spelen.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Sowieso Tom Meijer, de producer van de EP. Hij heeft ontzettend veel geduld met me gehad, altijd dingen willen uitleggen en ideeën van mij willen uitproberen. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen rondom het hele productieproces.»