SPOT ON. Mirek Coutigny: «Bij mijn muziek hoort soms een plottwist»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan de geboren Ieperling Mirek Coutigny, die z’n debuutalbum te water laat.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie is Mirek Coutigny?

Mirek Coutigny: «Een 30-jarige pianist, producer en componist die moeilijk in een hokje kan worden ondergebracht. Het begon neoklassiek, er kwam veel elektronica bij, en in mijn meest recente album zitten serieus wat jazz- en popinvloeden vervat. De constante: muziek die steeds verhalend is, als een film zonder beelden die zich voor je oren ontvouwt.»

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

«Tijdens mijn studentenjaren zat ik op het conservatorium, in de klassieke richting. Toch was er altijd een enorme fascinatie voor popmuziek, opnemen in de studio en het vormen van een band. In 2018 besloot ik dat het ene het andere niet uitsluit. Ik bracht mijn eerste EP’s uit met een mix van neoklassiek en elektronica, vormde een band en speelde op festivals. Sindsdien heb ik helemaal m’n ding gevonden en verdampen de hokjes tussen genres meer en meer.»

Hoe onderscheid je je van de grijze massa?

«De muziek is neoklassiek maar zit toch vol energie. Avontuurlijk, maar eigenlijk ook wel heel toegankelijk. Je kan gerust je ogen sluiten en wegdromen, maar zal toch af en toe wakker schrikken. De Spotify-algoritmes geven mij al even aan dat ik beter wat minder verrassing in mijn muziek steek en dat ik te veel de aandacht vraag. Maar ik wil nu eenmaal graag een verhaal vertellen, en daar hoort af en toe een plottwist bij.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«The Cinematic Orchestra, GoGo Penguin en Ólafur Arnalds met gastbijdrages van M83 en Jónsi.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij jouw aankomst daarboven?

«Boards of Canada met ‘Tomorrow’s Harvest’.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Een roadtrip of tournee in Amerika en Canada, in een busje samen met m’n liefste bandleden. En elke avond zo’n vijfhonderd man in de zaal, zodat we kunnen blijven dromen van meer.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Mijn bandleden Jonathan Bonny, Jolien Deley, Michaël De Greef en Klaas Tomme. Mijn vriendin/zangeres in de band Ella Vermeir. En natuurlijk alle mensen van het label, vrienden en familie. It takes a village to release an album

Mirek Coutigny stelt z’n debuutplaat ‘Through Empty Landscapes and New Beginnings’ voor op 13/2 in de Minard in Gent en op 25/2 in muziekclub 4AD in Diksmuide.