SPOT ON. Wanthanee: «Ik zal nooit muziek maken die niet vanuit het hart komt»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan Wanthanee. De 27-jarige singer-songwriter en winnares van de Nieuwe Lichting 2016 loste vorige week haar debuutalbum.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie is Wanthanee?

Wanthanee is een 27-jarige singer-songwriter met Thaise roots en West-Vlaamse tongval. Haar levensavonturen vertaalt ze naar oprechte muziek, met een zo origineel mogelijke invalshoek. Ze begeleidt zichzelf op de gitaar, maar intussen is haar ‘orkestje’ uitgebreid met strijkers, toetsen en percussie.

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

Wanthanee: «Ik ben de muziekwereld ingerold op mijn vijfde als violiste. De klassieke wereld was lange tijd de enige die ik kende, maar langzaamaan ontstond er een liefde voor andere instrumenten. Als ontspanning vond ik het fantastisch om covers te spelen op gitaar of piano. Zingen was altijd al een deel van mij geweest, besefte ik.»

«Na een relatiebreuk was het tijd voor een eigen lied. Ik ontdekte dat muziek schrijven je kan helpen om je weer beter te doen voelen. Een echte ‘carrière’ is gestart toen ik dat eerste nummer inzond voor ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel.»

Hoe onderscheid je je van de grijze massa?

«Op muzikaal vlak zal ik nooit muziek maken als die niet vanuit het hart komt. Daarnaast denk ik ook dat het me wel snel lukt om catchy deuntjes te verzinnen. Que persoonlijkheid ben ik goed in vrede sluiten met de dingen zoals ze zijn, zonder elke drijfveer te verliezen.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden je muziek weleens kunnen smaken?

«Florence and the Machine, London Grammar, Édith Piaf en alle Disneyprinsessen.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij jouw aankomst daarboven?

«Eigenlijk zou ik het liefst hebben dat er niets op repeat staat. Er is geen nummer dat ik constant zou kunnen horen zonder het uiteindelijk beu te worden. Ik zou het net prachtig vinden mocht ik in alle stilte vanuit de hemel naar beneden staren om elke dag de klanken van de wereld te horen.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Ik heb hier erg lang over moeten nadenken, om uiteindelijk te besluiten dat ik er geen heb. Mijn kinderdroom om ooit ‘gehoord’ te worden met mijn muziek is al uitgekomen. Zolang ik muziek voor de rest van mijn leven kan gebruiken als troostmiddel ben ik tevreden.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Orson Wouters, de liefde van mijn leven en de beste producer van het noordelijk halfrond. En mijn familie en vrienden, die mij van jongs af aan altijd motiveerden en stimuleerden om mijn creativiteit steeds verder te ontwikkelen.»