UITTIPS. Dansen op z’n Belgisch en in Kirgizië weten ze wat isolatie is

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Full Circle

Antwerpen, 12 & 13/11

Dansen, dansen, dansen! En wel helemaal op z’n Belgisch. Dit weekend begeeft al wat zin heeft om te bewegen zich naar Antwerpen voor het festival Full Circle, een uniek nachtclub evenement dat maar liefst twaalf locaties inpalmt. Het is geen geheim dat de Belgische clubscene rake klappen kreeg tijdens de coronapandemie. En dan pas toen bleek hoe nodig het is om af en toe uit de bol te kunnen gaan. Vanavond en morgen kan het weer: van de Arenberg tot Trix, van het MAS tot in De STUDIO. Om lokaal talent een waardig podium te geven bestaat de line-up voor 100% uit Belgische artiesten. Denk aan 2manydjs, AliA, Bibi Seck, Emily Jeanne, Lefto, Lola Haro, Nico Morano, Phara ... Van house tot techno en van hiphop tot funk: alle diertjes krijgen hun pleziertjes.

fullcircleantwerp.be

Ars Musica

Over het hele land, nog t.e.m. juni 2022

Net uit de startblokken: Ars Musica, het festival voor hedendaags klassiek, of liever ‘creatiemuziek’, zoals ze het zelf omschrijven. Want de definitie van ‘muziek’ is heel ruim. Deze editie, waarin de stem centraal staat, gaat dan ook niet alleen over het ‘mooie zingen’. Er staan concerten op stapel waarin het spreken, scanderen, kreunen, fluisteren en prevelen de overhand nemen... Vanavond bijvoorbeeld voert ‘Voi(rex)’ van Philippe Leroux ons mee naar de meest onverwachte uithoeken van de vocale expressie. Zes instrumenten en een elektronisch apparaat dialogeren virtuoos met de zangeres. Zondag verwelkomt Bozar Ryoko Aoki, dé ster van het Japanse Noh theater, in dialoog met het Belgisch strijkkwartet Amôn. En zo gaat het door tot volgende zomer … Prachtige muziek voor avontuurlijke geesten.

arsmusica.be

Lichtfestival

Gent, nog t.e.m. 14/11

Elke editie blijven er wel lichtkunstwerken ‘plakken’ in Gent: de blauwe lichtgevende origamivogels van Maeterlinck bijvoorbeeld, die sinds 2012 aan de Sint-Michielsbrug de kat uit de boom kijken. Welk lichtkunstwerk wordt de lieveling van 2021? Voor het tienjarig jubileum van het festival trekt de stad in ieder geval alles uit de kast: je kan een duik nemen in een kleurenbad (Diving in the Sea of Colors) over een regenwolk die je zelf kan bedienen (Cloud) tot een indrukwekkende tunnel van licht (La Cattedrale di Luce). De stad Gent zorgt ervoor dat alles coronaveilig verloopt, door je een looprichting aan te wijzen. Zorg dus vooral dat je niet verblind raakt - behalve dan door de schoonheid van deze unieke lichtkunstwerken.

lichtfestival.stad.gent

promise me

Brussel, 14/11

Kabinet k, het choreografenduo Kwint Manshoven en Joke Laureyns, staat erom bekend al eens scherpe randjes in zijn voorstellingen te durven inlassen. In ‘promise me’ delen jonge en volwassen dansers het podium in een zoektocht naar overgave - een woord dat vandaag een bijzonder beladen bijklank heeft gekregen. Wat moet het lichaam met al die voorzichtigheid, met al dat oppassen? Muzikant Thomas Devos, die eerder met kabinet k samenwerkte, voorziet het losbrekend dansgeweld van een gepaste soundtrack. Hij daagt de dansers uit om hun schrik af te leggen en zich in de arena te gooien. Dat wordt een genot om te zien - beloofd.

kaaitheater.be

Horse Head

Hasselt, nog t.e.m. 28/11

Als wij denken dat we de winter kennen… dan weet de Antwerpse fotograaf Frederik Buyckx wel beter. Hij verbleef maandenlang bij de nomadische herders van Kirgizië, en deelde met hen lief, leed en héél veel sneeuw. In de expo ‘Horse Head’ onderzoekt Buyckx hoe mens en dier samenleven, in welke mate ze van elkaar afhankelijk zijn en hoe ze omgaan met de meedogenloze kracht van de natuur. Net zoals in zijn vorige expo’s, rond het leven in Albanië of in de favela’s in Rio, draait Buyckx’ interesse vooral rond het gegeven ‘isolatie’: hoe leven en overleven mensen in gemeenschappen die afgesneden lijken te zijn van de rest van de buitenwereld?

ccha.be