UITTIPS. Muzikale shows, theater op topniveau en heldhaftige ridders fleuren je weekend op

Dit zijn de beste uitjes voor dit weekend.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

KadanZ

18/12

Dendermonde - Heb je het zo stilaan gehad met jingle bells? Heb je zin om de stille nacht aan stukken te scheuren met een meer dansbaar muziekje? Dan snelt De Hopfrog Fanfare je ter hulp! Het blazerscollectief zorgt voor een verrassende muzikale show waarin muzikanten en instrumenten niet meer lijken te gehoorzamen aan de normale concertregels. Samenspelen lijkt onmogelijk geworden… tot er een nieuwe muzikale taal ontstaat. KadanZ is een betoverende mix van livemuziek, choreografie en een absurde theatrale verbeelding. Dit avontuur begint in de buitenlucht en brengt de toeschouwers via wonderlijk avontuurlijke ingangen naar binnen. Hop met die beentjes, en dat het een beetje mag swingen!

ccbelgica.be

Street-art parcours Brussel

permanent

Brussel - Nu buitenactiviteiten weer aan te raden zijn, is het misschien tijd om de verborgen kunstwerken die onze hoofdstad bevat eens van naderbij te gaan inspecteren. Wist je dat er een handige website bestaat waarop je alle street-art in Brussel verzameld vindt in overzichtelijke parcours? Je stippelt gemakkelijk je eigen route uit, of volgt een van de voorgemaakte rondleidingen door de verschillende wijken van de Brusselse binnenstad. Ze leiden je onder meer langs elf muurschilderingen in de Marollenwijk die hulde brengen aan Bruegel of sporen je aan om op zoek te gaan naar de minuscule beeldjes van Isaac Cordal. Via de website vind je ook informatie over de kunstenaars en de werken zelf. Ga op artistieke ontdekking in de stad!

parcoursstreetart.brussels

Helden in harnas

nog t.e.m. 23/01/22

Antwerpen - De edele (en duurdere) voorlopers van de stationsroman? De ridderroman, natuurlijk! In de vijftiende en zestiende eeuw, toen Antwerpen het epicentrum van de drukkunst was, kende het genre bij ons een stevige boost. Ridderromans werden prachtig geïllustreerd en het bewijs daarvan kan je met eigen ogen zien in de expo ‘Helden in harnas. Ridderverhalen’. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bracht een vijftigtal kostbare en unieke ridderromans bij elkaar om zo het verhaal van deze literaire bestsellers te vertellen. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot - bedien je van de audiogids en droom zalig weg bij de spannende verhalen over deze heldhaftige tijden.

consciencebibliotheek.be

Belpop Bonanza op de fiets

nog t.e.m. 31/12

Bonheiden - Wist jij dat een Bonheidense ex-missionaris bands als Led Zeppelin en The Clash muzikaal beïnvloedde? Wie kent nog de link tussen voormalig Café De Zwaan in Rijmenam en zangers John Terra en Christoff? Jawel, je kennis van de vaderlandse, en meer specifiek Bonheidense muziekgeschiedenis, wordt zwaar op de proef gesteld tijdens deze unieke Belpop Bonanza-fietstocht. De muzikale geschiedenis van Bonheiden-Rijmenam blijkt indrukwekkend, en Belpop Bonanza-duo Jan Delvaux en Jimmy Dewit, specialisten in Belgische popmuziek, hebben die in kaart gebracht. Zij nemen je mee op een interactieve fiets- of wandelroute (15,5 km), langs 10 plekken waar ze tekst en uitleg geven bij de mooiste verhalen over Bonheiden-Rijmenam. Smeer je velgen, laad je smartphone op en download de routekaart.

belpopbonanza.be

Een Lola

17-18/12

Gent - We bevinden ons in… Lokeren, in het gezegende jaar 2035. Vijf jaar na de ‘Grote Europese Burgeroorlog’ promoveert de voetbalclub van Lokeren naar eerste klasse. De burgemeester en de corrupte vastgoedmakelaar De Neef zien sterretjes: ze dromen van een nagelnieuw voetbalstadion, waar de mooie Lola in de VIP-ruimte haar klanten kan verwennen. Maar een Europese ambtenaar steekt daar een stokje voor… Regisseur Yahya Terryn bewerkte de film ‘Lola’ van Rainer Werner Fassbinder tot een hilarische tragikomedie op maat van Vlaanderen. Een topcast met enkel vrouwelijke spelers (Marijke Pinoy, Eva Binon…) brengt de kleinzielige mannenwereld met verve tot leven. Er wordt gespeeld, maar ook gezongen dat de stukken er vanaf vliegen. Dankuwel, Compagnie Cecilia!

compagnie-cecilia.be