UITTIPS. Toneel met jager-verzamelaars, een magische bibliotheek en een concert in de huiskamer

De beste culturele uitjes voor dit weekend.

door
Redactie online
Leestijd 3 min.

Fitting In

nog t.e.m. 26/02

Hasselt - Check de expo ‘Fitting In’ in Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. ‘Fitting In’ draait rond de gelaagdheid van identiteit: zo is niemand enkel gay, enkel vluchteling of bejaard. Kunstenaars en ontwerpers tonen hoe rijk de wereld is als we openstaan voor de stemmen rondom ons. Zo zie je in de entree van de expo het werk ‘PURE’ van installatiekunstenaar Christian Bakalov. In deze installatie kan je verschillende gekleurde linten aanraken die verwijzen naar de diverse maatschappij, denk maar aan de regenboogvlag. Of check de fotoreeks ‘New Dutch Views’ van Marwan Bassiouni. Op de foto’s zie je het Nederlandse landschap van achter de ramen van moskeeën. Dat schept een verrassend beeld van de islam in de westerse samenleving. Kom ook je verschillen vieren in Z33!

Avishai Cohen Trio

4/02

Brussel - Genieten van wat melodieuze jazz? Dat kan deze zaterdag in de Ancienne Belgique met het Avishai Cohen Trio. De Israëlische bassist Avishai Cohen stelt een trio samen met pianist Guy Moskovich en de 21-jarige Roni Kapsi aan de drums. En als we The Guardian en All About Jazz mogen geloven, is dit trio echt wel de moeite waard. Cohen is momenteel een van de grootste namen in de jazzwereld en brengt bijna jaarlijks een nieuw album uit, met ‘Shifting Sands’ (2022) als laatste. De drie muzikanten trakteren je op een concert rond dit akoestische album, dat terugkeert naar de wortels van de jazz.

Chambres d’O

4 & 5/02

Oostende - Dit weekend is het weer tijd voor het huiskamerfestival Chambres d’O. In verschillende huiskamers van Oostendenaars kan je een voorstelling of concert meepikken. Chill in de zetel van iemand anders en ontdek De Laatste Zomer, een lezing gebaseerd op het boek van Lydia Millet. Zeven jonge spelers stellen zich voor wat er gebeurt wanneer klimaatverandering letterlijk je leven binnendringt. Of kijk naar de film ‘Dunderklumpen’ van Per Ahlin. Deze familiefilm gaat over het animatiefiguurtje Dunderklumpen dat bevriend raakt met de knuffels van Camille en Jens en er samen met hen vandoor gaat. Zodra Jens dat merkt, gaat hij Dunderklumpen achterna in een spannende achtervolging. In de film worden live action beelden gecombineerd met animatiefilm. En op de achtergrond klinkt muziek van Toots Thielemans. Dat kan je toch niet missen!

De Nottebohmzaal

nog t.e.m. 26/02

Antwerpen - Al gehoord van de Nottebohmzaal in het hartje van Antwerpen? Nog niet? Daarin moet je dan snel verandering brengen. Deze Erfgoedbibliotheek is een verborgen parel. Waan je in een magische Harry Potter-wereld terwijl je over het krakende parket stapt, ruik de geur van 120.000 oude boeken en spot de hemel- en aardglobe van Blaeu. Normaal kan je de bibliotheek enkel bezoeken tijdens een themadag of in een rondleiding, maar nu is ze speciaal geopend voor individuele bezoekers. Dus boekenwurmen en fans van de betere boekenmagie, grijp je kans!

De jager-verzamelaar

4/02

Gent - ‘De jager-verzamelaar’ is een poëtische voorstelling van acteur Titus De Voogdt, muzikant Jean-Yves Evrard en regisseur Greet Jacobs. In dit stuk zie je twee mensen die zich van de maatschappij afkeren en als het ware opnieuw ‘jagerverzamelaars’ zijn. Waarom? Ze zijn op zoek naar de ultieme vrijheid. De personages geloven niet dat mensen vandaag de dag vrij zijn omdat iedereen afhankelijk is van elkaar. De makers baseren zich op hun eigen ervaringen. «Ik groeide op op een boerderij en toen deden we alles zelf», vertelt bijvoorbeeld Evrard. «We slachtten zelf onze koe, losten technische problemen op… Nu wordt alles uitbesteed aan anderen.» Maar er rest nog één brandende vraag: Als je je afsnijdt van de maatschappij, word je daar dan gelukkig van of juist eenzaam? Vraag het aan de jager-verzamelaar!