WAT?! Beroemd schilderij De Nachtwacht verknipt in 8.000 stukjes

De Rembrandt Heritage Foundation wil een virtueel Rembrandt-museum openen. Om aan geld te komen, zal de Nederlandse stichting 8.000 digitale stukjes van de Nachtwacht aan de man brengen voor 200 tot 300 euro per stuk in cryptogeld, zo bericht ANP woensdag. De afbeeldingstukjes worden verkocht als Non-Fungible Tokens ofwel NFT’s, unieke eigendommen die niet kunnen worden gekopieerd.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bovendien zijn het stukjes van een afbeelding van de Nachtwacht zoals die eruit moet hebben gezien toen het kunstwerk in 1642 het atelier van Rembrandt verliet, in de oorspronkelijke grootte en de oorspronkelijke kleuren. Er zijn in de achttiende eeuw stukken van afgesneden, maar dankzij een zeventiende-eeuwse kopie is bekend hoe het volledige schilderij er oorspronkelijk uitzag.

Verrassing

De kopers kunnen hun stukje niet kiezen. Ze moeten dus afwachten welk deel ze krijgen. Maar met het aanschaffen van een fragment (onder een eveneens digitaal stolpje) worden ze «niet alleen eigenaar van een eigen stukje van De Nachtwacht, maar tevens oprichter van het later te openen MetaRembrandt Museum», aldus de initiatiefnemers.

Eigenaars van een NFT krijgen gratis toegang tot het digitale museum met de 306 schilderijen van de Nederlandse grootmeester.