Werken aan museum Kanal-Centre Pompidou starten begin 2022

De bouw van het toekomstig Brussels museum voor hedendaagse en moderne kunsten Kanal krijgt stilaan vorm. Begin 2022 starten de ruwbouwwerken. In de komende twee jaar wordt de voormalige Citroëngarage volledig omgevormd tot een groots museumcentrum.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De grondwerken en funderingen die nodig zijn voor de bouw van het Kanal-Centre Pompidou zijn momenteel in de uitvoeringsfase. Eerder zijn al de voorbereidende werkzaamheden van sloop, ontmanteling, asbestverwijdering en bodemsanering uitgevoerd. De tijdelijke vereniging BPC - CIT Blaton zal in januari haar werf opzetten om dan effectief met de ruwbouwwerken te starten in maart 2022. Het tijdschema voorziet iets minder dan 2 jaar werk. In die periode moet ook de afwerking en de scenografie van het museum voltooid worden.

Opening in 2024

«Met de opening gepland voor 2024, ligt de voortzetting van de werf op schema. Alle kavels die afgerond of vastgelegd zijn, vallen binnen het budget dat het Brussels gewest heeft uitgetrokken», benadrukt Yves Goldstein, directeur van Stichting Kanal.

Het enorme bouwproject moet een voorbeeld worden van toegankelijke openbare ruimte. Er komt een ‘museumstraat’ die het gebouw doorkruist en de verschillende ‘lagen’ in het gebouw kunnen elk een andere invulling krijgen, van rommelmarkt tot feestlocatie. Boven op het museum komt er een panoramisch dakterras.

«De start van deze werf is het concrete bewijs dat er in ons Gewest projecten worden uitgevoerd», zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). «Dit gebouw zal een exemplarische verbinding vormen tussen de twee oevers van het kanaal, tussen het commerciële en industriële verleden en de creatieve toekomst, en tussen de verschillende culturen aanwezig in Brussel.»