Zeven blikvangers op Film Fest Gent

Film Fest Gent, het grootste algemene filmfestival van het land, verrast zijn bezoekers graag met een divers aanbod. Dat is dit jaar, bij de 48ste editie, niet anders. We loodsen je door het programma aan de hand van zeven blikvangers.

door
Ruben Nollet
Leestijd 3 min.

Ballad for a Pierced Heart (Focus on Greek Cinema)

Als een land in een crisis zit, begint het wel vaker boeiende cinema te maken. Griekenland is het meest recente voorbeeld, en dat verdient een bijzondere focus. We pikken er ‘Ballad for a Pierced Heart’ uit, een tragikomedie met een donker gevoel voor humor en een gezonde dorst naar bloed. Alles begint bij een getergde vrouw die ervandoor gaat met een smak geld van haar echtgenoot, een kille gangster.

Pig (Gala & Specials)

In deze sectie vind je de bekende titels, zoals de nieuwe Almodóvar (‘Madres Paralelas’) of ‘The French Dispatch’ van Wes Anderson. Maar wij kiezen voor ‘Pig’, een klein pareltje dat je telkens opnieuw op het verkeerde been zet. Nicolas Cage speelt een kluizenaar die diep in de bossen leeft. Zijn enige kompaan: een varken met een uitzonderlijke neus voor truffels. En dan wordt het dier ontvoerd.

Vortex (Competitie)

De films die meedingen naar de prijzen vormen traditioneel een bonte kliek, zowel qua nationaliteit als genre. Neem nu ‘Vortex’, waarmee de Franse regisseur Gaspar Noé bewijst dat hij meer pijlen op zijn boog heeft dan iedereen denkt. Na schokkende films als ‘Irréversible’ en ‘Climax’ pakt hij uit met een diep ontroerend liefdesverhaal (in split-screen) over twee oude mensen in de greep van dementie.

Les Olympiades (Explore Zone)

Speciaal voor de tieners, twintigers en jongeren van geest stelt Film Fest Gent elk jaar het parcours ‘Explore Zone’ samen, verhalen over (en vaak door) jongere mensen. In het geestige en sexy ‘Les Olympiades’ volgen we de amoureuze verwikkelingen van drie personages in een buitenwijk van Parijs. Geregisseerd door Jacques Audiard (‘Un prophète’) en mee geschreven door Céline Sciamma (‘Portrait de la jeune fille en feu’).

Captain Volkonogov Escaped (Why We Fight?)

Ook al geven we het niet graag toe, het menselijke beestje heeft al te veel agressie in zijn lijf. De films in de collectie ‘Why We Fight?’ durven die brutale waarheid onder ogen te zien. In het Russische actiedrama ‘Captain Volkonogov Escaped’ raakt een lid van Stalins doodseskaders ervan overtuigd dat zijn zielenheil afhangt van een moeilijke taak: een nabestaande van een van zijn vele slachtoffers moet hem vergiffenis schenken.

World Soundtrack Awards (Max Richter)

Het is intussen genoegzaam bekend: Film Fest Gent staat in het teken van de filmmuziek. Het hoogtepunt van elke editie is dan ook de uitreiking van de World Soundtrack Awards op zaterdag 23 oktober. Eregast dit jaar is de gerenommeerde Duitse componist Max Richter, een man die graag klassieke stijlen vermengt met een elektronische invulling. Dat merk je ook aan zijn werk voor onder meer ‘Ad Astra’ en ‘Werk ohne Autor’.

GHOST: The ‘Mad Max’ Edition (VIDEODROOM)

Zijn klassieke composities minder jouw ding? Dan kun je terecht in de Vooruit — excuseer, de Voo?uit — voor de live evenementen in het kader van VIDEODROOM. Op vrijdag 22 oktober staat daar een performance van het Gentse gezelschap GHOST op het programma die geïnspireerd is door de cultklassieker ‘Mad Max’. Met een bijdrage van de sludgemetalgroep STAKE en naar verluidt ook van zogenaamde ‘Mutoids’. Gaat dat zien!

Film Fest Gent vindt plaats van 12 tot 23 oktober. Alle info en tickets vind je op www.filmfestival.be.